Verzekeraars weigeren jaarlijks tientallen claims vanwege de aanwezigheid van een hennepkwekerij in een pand waar een verzekering op rust. Banken zeggen om die reden ook leningen op. Dat blijkt uit een rondgang van EenVandaag.
Jaarlijks worden door verzekeraars rond de 80 branden gemeld die aan hennepteelt gelieerd zijn. Verzekeringsmaatschappijen en banken voeren een zerotolerancebeleid tegenover klanten wanneer er sprake blijkt van een hennepplantage in een pand.
Verzekeraar weigert schade te vergoeden
Verzekeraars wijzen schade door brand, bijvoorbeeld omdat er geknoeid is met de elektriciteit, vrijwel standaard af. Ook als de verzekerde zelf niet op de hoogte was van illegale activiteiten, weigert het merendeel van de verzekeraars schade te vergoeden.
Alleen Nationale Nederlanden geeft expliciet aan een uitzondering te maken. Als de klant kan aantonen dat hij niet op de hoogte kon zijn geweest van hennepkweek in zijn bedrijfspand, wordt schade alsnog uitgekeerd.
Banken beëindigen hypotheken
Ook hypotheekverstrekkers voeren een streng beleid tegen gebouweigenaren bij wie een hennepplantage in het verhuurde pand wordt ontdekt. ABN Amro, ING en Rabobank zeggen de afgelopen drie jaar ieder tientallen keren hypotheken te hebben beëindigd vanwege hennepteelt.
Ook andere hypotheekverstrekkers, zoals verzekeringsmaatschappijen, beëindigen leningen bij het ontdekken van een wietkwekerij. Ook komt het voor dat de klant op een 'zwarte lijst' wordt geplaatst, waardoor hij ook elders geen lening meer kan afsluiten.
Landelijke afspraken over uitwisselen informatie
De politie en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zijn sinds vorige maand in gesprek over een landelijk convenant om meer en beter informatie uit te wisselen over aangetroffen wietkwekerijen.
Banken kunnen met de informatie van de politie nog gerichter onderzoek doen naar hypotheekfraude, zoals het vervalsen van werkgeversverklaringen of loonstroken. Tot dusver bestaan er alleen lokale convenanten.
Verzekeraars en banken zouden veel beter moeten onderzoeken of de verhuurder betrokken is of niet.
Alex Vooren, Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt
Meer onderzoek naar betrokkenheid verhuurder
De harde aanpak van verzekeraars en banken stuit ook op kritiek. Zo behandelt de Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt (SBWH) jaarlijks tientallen zaken van verhuurders die in de problemen komen nadat bij hun huurder een hennepplantage was ontdekt.
Volgens Alex Vooren van SBWH innen verzekeraars wel een extra risico-opslag bij verhuur, maar doen ze te weinig om hun klanten te helpen te voorkomen dat ze de dupe worden van een huurder die criminele activiteiten ontplooit. "Als er dan iets gebeurt wijzen de meeste maatschappijen keihard af. Want dat is makkelijk. Verzekeraars en banken zouden veel beter moeten onderzoeken of de verhuurder betrokken is of niet. Is de huurder gescreend? Hoe gaan de betalingen? Zijn er controles gedaan op gebruik van het pand? Het is een kwestie van individueel beoordelen."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.