De coronamaatregelen leiden tot grote werkloosheid en vooral onder jongeren. Maar liefst 100.000 jongeren kwamen de afgelopen maand zonder werk te zitten. En met vooruitzichten die ook niet al te best zijn doemt de term "verloren generatie" op.

Valerie (21) studeert journalistiek en maakt zich veel zorgen of ze in de toekomst als journalist werk kan vinden. De vooruitzichten waren ook voor de coronacrisis niet heel goed. Docenten waarschuwden hun studenten dat het geen vetpot wordt. "Ga er niet vanuit dat je snel een baan vindt. Als dat wel zo is dan heb je geluk of het is freelance", werd haar medegedeeld.

Jaren 80

Het heeft consequenties voor Valeries leven. Ze woont samen met haar moeder, maar zou graag op zichzelf willen. "Iets kleins, een studiootje ofzo, maar ja dan heb je wel een inkomen nodig." Ze vraagt zich af of ze niet beter ander vak kan kiezen. Veel van de docenten van Valerie studeerden zelf af in de jaren tachtig toen het vinden van werk ook heel moeilijk was. "Ze zien de geschiedenis zich herhalen."

Jan Luiten van Zanden is economisch historicus en ziet ook een parallel met de economische crisis van de jaren 80. "Toen was het ook heel somber en donker, er was toen bijna geen werkgelegenheid in Nederland. Dat duurde 3 à 4 jaar. Het is duidelijk dat mensen die nu op de arbeidsmarkt komen het de komende tijd lastig zullen hebben. Tot drie maanden terug was er veel werk te krijgen, dat is nu plotseling dramatisch veranderd."

Luisteren

Moeilijkheden in culturele sector en overvolle laboratoria

Charlotte (25) vindt het heel spannend de huidige situatie. "Ik weet niet zo goed wat mijn toekomst op dit moment is." Ze werkt in de culturele sector, maar al haar klussen zijn afgelast. Ze heeft een klein inkomen uit een bijbaantje dat wordt aangevuld met een uitkering. Ze wordt er moedeloos van. De gedachte de culturele sector te verlaten vindt ze niet fijn. "Ik ben jong en wil ook gewoon doen wat ik leuk vindt. Moet ik nu gedwongen iets anders doen? Heb ik helemaal geen zin in."

Ze schat in dat ze nog lange tijd in het studentenhuis blijft wonen, ook al studeert ze niet meer. Het idee dat ze niet de enige is helpt haar wel. Op LinkedIn ziet ze veel mensen die weer aangeven beschikbaar te zijn en naarstig op zoek zijn werk in de culturele sector. "Oh, dat gaat helemaal niet goed komen", denkt ze dan ook. Ze blijft solliciteren. Het kan ook anders. HBO'er Shervin (19) studeert Biologie en Medisch Laboratorium onderzoek. Hij maakt zich geen zorgen. "De laboratoria kunnen het werk niet aan, dus ik denk dat ze wel mensen nodig hebben."

'De economie zal weer herstellen'

Zo positief als Shervin is, zo wil Luiten van Zanden ook graag het glas half vol blijven zien. En haalt daarvoor de Grote Depressie van de jaren '30 aan. "We moeten ook met optimistische scenario's rekening houden. De economie zal weer herstellen."

"De overheid doet er alles aan om de bedrijven overeind te houden", zegt Van Zanden. "Dat is bijvoorbeeld een groot verschil met de jaren '30 van de vorige eeuw, toen alles instortte. Het is natuurlijk wel zo dat we op dit moment nog in de fase zitten van: 'hoe overleven we dit?' Maar uiteindelijk komt het weer goed."

Waarom we door het coronavirus in lockdown zitten en door eerdere epidemieën niet

audio-play
Door het coronavirus is bijna de hele wereld in lockdown. Iets wat bij eerdere epidemieën niet gebeurde. Waarom is het bij het coronavirus nu zo anders? Verslaggever Tom van 't Einde legt het uit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.