Het nieuwe kabinet moet minder praten en meer handelen. Dat is de belangrijkste boodschap die kiezers willen meegeven aan het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en de CU. EenVandaag vroeg 20.000 leden van het Opiniepanel wat het motto van het nieuwe kabinet moet worden. Duizenden mensen kwamen met een suggestie.
De Rotterdamse uitspraken 'Geen woorden maar daden' en 'Niet lullen maar poetsen' werden vele tientallen keren ingevuld in de open vraag. Ook het woord ‘samen' komt veel terug: 'Samen voor elkaar’ of ’Samen voor een beter Nederland'. Sommigen refereren aan het religieuze karakter van het kabinet ('Reli-Rechts Regeert’) of aan de stroeve samenwerking ('Als wij het kunnen, kunnen jullie het ook’). Negatieve houdingen jegens het kabinet zijn ook tot slogans verwerkt, al dan niet met een verwijzing naar het motto van Rutte II: 'Een brug te ver'.
Verhoudingen gelijk na Prinsjesdag
In de week na Prinsjesdag blijven de verhoudingen gelijk. Dat blijkt uit de Stemming, de politieke peiling van EenVandaag, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. De VVD blijft virtueel de grootste met 29 zetels (-1), gevolgd door de PVV die 23 zetels noteert (-).
Zorg, onderwijs, klimaat
De toekomstige coalitie staat nu op 68 zetels. Het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en CU wordt binnenkort verwacht. Uit onderzoek onder het Opiniepanel blijkt dat kiezers het liefst zien dat er de komende jaren geïnvesteerd wordt in gezondheidszorg, onderwijs en klimaat. Vergeleken met voorgaande jaren is klimaat de opvallendste stijger. Van de formerende partijen zijn vooral de achterban van D66 en de CU hier enthousiast over. VVD- en CDA- kiezers vinden na gezondheidszorg en onderwijs defensie het meest belangrijk.
De hele uitslag is als volgt: VVD 29 (-1), PVV 23 (-), CDA 16 (-), D66 17 (-2), SP 12 (+1), GL 15 (+1), PvdA 10 (+1), PvdD 6 (-), CU 6 (-1), 50P 5 (-), SGP 4 (+1), DENK 1 (-1), FvD 6 (+1).
Over het onderzoek
Aan De Stemming van deze maand, gehouden van 22 tot en met 25 september onder het GfK online panel, deden 1837 respondenten mee. De steekproef is gestratificeerd naar sekse, leeftijd, opleidingsniveau, stemgedrag, regio en etnische achtergrond. De respons wordt gewogen volgens dezelfde variabelen. Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld.
Foutmarges per partij: VVD +/- 2.5, PVV +/- 2.3, CDA +/- 1.9, D66 +/- 2, SP +/- 1.7, GL +/- 1.8, PvdA +/- 1.6, PvdD +/- 1.2, CU +/- 1.2, 50PLUS +/- 1.1, SGP +/- 1, DENK +/- 0.6, FvD +/- 1.3.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.