De aanhoudende droogte zorgt voor grote problemen in de landbouw en bij de dijken, maar óók in de steden. Droge perioden als deze veroorzaken rottende funderingen, waardoor woningen verzakken. Ruim 800.000 huizen in het westen en noorden van het land lopen dit risico: “De overheid moet nu in actie komen,” vindt ingenieur en waterexpert Alex Hekman.
Hoe langer de droogte aanhoudt, hoe groter de kans op rottende funderingen: “Houten funderingspalen zitten vooral onder oudere huizen. Tijdens droge perioden zakt het grondwaterpeil, waardoor het hout gaat rotten. Uiteindelijk verzakken huizen hierdoor," aldus Hekman. Met name huizen die gebouwd zijn op veen- en kleigrond lopen dit risico. Deze woningen bevinden zich in de provincies Flevoland, Friesland, Groningen, en Noord- en Zuid-Holland.
"Dat geld heb ik helemaal niet"
De Rotterdamse wijk Kleiwegkwartier staat op veengrond. Verschillende woningen hebben al schade opgelopen door het dalende grondwater. Bij Martin van Staveren is de fundering rot. Het opnieuw laten funderen kost 35.000 euro: "Dat geld heb ik helemaal niet. Een lening is onmogelijk en voor funderingsschade ben je niet verzekerd."
Van Staveren is niet de enige in de wijk met problemen. In verschillende huizen zitten scheuren en enkele woningen worden al gesloopt. De buurt probeert uit alle macht te voorkomen dat de houten palen onder de overige huizen wegrotten. De bewoners zijn een proef gestart waarbij water vanuit sloten onder woningen wordt gepompt.
Bewoner Jelle Feenstra is een van de initiatiefnemers van dit project, genaamd 'Code Oranje': "Als we niets doen dan zijn de huizen binnen tien jaar allemaal verzakt. Een nieuwe fundering kost al gauw 50 tot 60.000 euro." Eind september moet de pomp in werking treden.
"Als we niets doen loopt de schade in de miljarden euro's"
Ingenieur Alex Hekman is blij met dit soort burgerinitiatieven. Tegelijkertijd vindt hij dat de overheid meer verantwoording moet nemen: "Gemeenten moeten in kaart brengen hoe de grondwaterstanden fluctueren. Daarnaast moeten ze proactief oplossingen zoeken. Het aanleggen van drainage-en infiltratiesystemen zorgt er bijvoorbeeld voor dat water opgevangen wordt in regenpijpen en terechtkomt bij de fundering," vertelt Hekman.
In elk geval moet er nú iets gebeuren, vindt de waterexpert: "Het kan vijf, tien of twintig jaar duren: maar als we niets doen gaan houten funderingen op een gegeven moment rotten. De schade loopt dan in de miljarden euro's. De overheid moet nu in actie komen."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.