Er is verdeeldheid over de vraag of Nederland de Palestijnse staat moet erkennen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 20.000 mensen. Afgelopen maand erkende Zweden als eerste West-Europese land de Palestijnse staat, en in België wordt hier binnenkort over gestemd. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken houdt voorlopig de boot nog af.

Uit het onderzoek blijkt dat de grootste groep deelnemers (47%) vindt dat Nederland de Palestijnse staat moet erkennen, 28 procent vindt van niet. Bijna een even groot percentage (25%) geeft aan het niet te weten of geen mening te hebben. Twee derde van de deelnemers (65%) vindt wel dat het Palestijnse volk in principe recht heeft op een eigen staat. Vaak wordt als voorwaarde genoemd dat de Palestijnen dan ook Israël erkennen.

Redenen

Voorstanders hopen dat erkenning door Europese lidstaten zorgt voor een doorbraak in de patstelling in het conflict tussen Israël en de Palestijnen. ‘Laten we het proberen, niets anders heeft tot nu toe geholpen’ schrijft een deelnemer. Ook vinden de deelnemers het eerlijk als zowel de Israëliërs als de Palestijnen een eigen staat hebben, en stellen ze dat de Palestijnen nu onderdrukt zijn door Israël. 

Tegenstanders vinden dat het geweld moet stoppen voordat Nederland een politieke beslissing neemt. Veel tegenstanders van erkenning noemen ook de ‘terroristische’ regering van de Palestijnen.

Linkse kiezers zijn voor

Het zijn vooral de achterbannen van de PvdA, de SP, GL en van D66 die voorstander zijn van erkenning door de Nederlandse staat. Achterbannen van andere partijen (VVD, CDA, PVV en ChristenUnie) zijn meer verdeeld. Geen enkele kiezersgroep is in meerderheid tegen erkenning.

Toekomstperspectief

Bijna niemand verwacht dat het conflict tussen Israël en de Palestijnen op korte termijn voorbij is. Driekwart (75%) van de deelnemers verwacht dat het conflict over 10 jaar nog niet is opgelost. 

We spreken hierover met Mathieu Segers, universitair docent Europese Integratie aan de Universiteit Utrecht, rechtsgeleerde en Elsevier-columnist Afshin Ellian en Palestijnse Nederlander Imad el Kaka. Gijs Rademaker bespreekt de resultaten van dit onderzoek in e uitzending.

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 20.0000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats op 8 en 9 december 2014.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

De software van de onderzoeken is van Vision Critical.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.