"Ik vind het echt verbazingwekkend", reageert Hubert Rovers van Stichting Geef Racisme de Rode Kaart op het nieuws dat veel voetbalteams geen plan hebben bij racisme op het veld of op de tribune.

Uit onderzoek van EenVandaag in samenwerking met spelersvakbond VVCS, blijkt dat profvoetballers vaker racisme ervaren in stadions dan nu in het nieuws komt. Toch hebben maar weinig teams in de Eredivisie en Eerste Divisie afspraken gemaakt over wat te doen als het gebeurt. Het onderzoek werd gehouden onder 28 van de 38 aanvoerders van de Eerste en Eredivisie.

'Het gebeurt wekelijks'

"Wij ondervinden zelf ook dat dit onderwerp de laatste jaren niet de aandacht heeft gehad die het nodig heeft. Want zowel in het prof-, maar zeker ook in het amateurvoetbal gebeurt dit wekelijks", vertelt Rovers.

21 van de ondervraagde teamcaptains zegt dat er geen plan is, als ze racisme tegenkomen op de club. "Het aantal dat geen plan heeft of regels heeft opgesteld voor dit onderwerp, is echt verbazingwekkend. Ik denk dat elke club, zeker in het betaald voetbal, een plan moet hebben. Wat doe je als het op de tribune gebeurt, hoe meld je het als teamcaptain aan de scheidsrechter... Dat soort dingen." Een deel van de ondervraagde teamcaptains benadrukt, ondanks het gebrek aan harde afspraken, wel ad hoc te reageren als het voorkomt.

'Meer doen om racisme aan te pakken'

De voorzitter van de spelersvakbond VVCS, Evgeniy Levchenko, is geschrokken dat de aanvoerders aangeven dat ze regelmatig te maken krijgen met racisme. "Als je ziet wat er allemaal afspeelt op de Nederlandse velden, dat sommigen het zelfs wekelijks meemaken, dan schrik je daar wel van."

"De maatschappij is veranderd en dus ook de voetbalwereld. De clubs moeten, naast de KNVB, meer doen om racisme aan te pakken. Gebruik slimme camera's, een app, ik heb er dan wel vertrouwen in dat het gaat werken", aldus de oud-voetballer.

KNVB: aanvoerders weten blijkbaar niet van protocol

De KNVB reageert schriftelijk op de uitslagen van het onderzoek. "Deze bevindingen zijn voor ons heel waardevol. Zoals bekend maken wij zaterdag ons met de Rijksoverheid opgestelde plan tegen racisme en discriminatie bekend."

Volgens de voetbalbond hebben alle Nederlandse betaald voetbalorganisaties wel degelijk een protocol voor kwetsende spreekkoren. "Dat staat in het Handboek Competitiezaken. Op grond van dit protocol legde de scheidsrechter bijvoorbeeld ook de wedstrijd FC Den Bosch Excelsior stil. Helaas is het bestaan van dit protocol kennelijk niet bij alle aanvoerders bekend."

'Onderwerp is ondergesneeuwd'

Volgens Rovers heeft de KNVB tot nu toe te weinig gedaan op dit gebied. "De campagnes zijn verschoven van specifiek richten op anti-racisme en anti-discriminatie in het voetbal, naar een bredere respect-campagne in het amateur- en profvoetbal. Die specifieke onderwerp is nu ondergesneeuwd geraakt. We hebben heel lang gedacht: het gebeurt niet in Nederland. Maar dat is absoluut niet het geval."

Het nieuwe aanvalsplan van de KNVB is volgens Rovers dus ook heel goed. "Maar het is dus nog even afwachten wat er in dat plan komt. Of maatregelen er alleen achteraf komen, of dat de KNVB ook vooraf campagnes start over hoe we dit preventief tegen kunnen gaan."

Luisteren

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.