Veel VVD-stemmers vinden het niet kunnen dat premier Rutte zijn verkiezingsbelofte om geen nieuw geld aan Griekenland te geven heeft gebroken. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 20.000 mensen, onder wie 4000 VVD-stemmers. Bijna de helft (44%) van de ondervraagde VVD-kiezers vindt dit niet acceptabel.

De geloofwaardigheid van de premier is in hun ogen aangetast. Hij spreekt wel harde taal over de Grieken maar geeft ze uiteindelijk toch geld. De andere helft van de VVD-achterban (52%) heeft wel begrip voor de draai die de premier in het belang van Europa maakte.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het nieuwe steunpakket voor Griekenland. De verwachting is dat ons parlement het akkoord zal goedkeuren. Maar de deelnemers aan het onderzoek zijn verdeeld over deze kwestie.

44 Procent van alle ondervraagden is voor goedkeuring. Voorstanders van het akkoord zijn vooral te vinden in de achterban van PvdA (57%), CDA (62%) en D66 (74%). Daarentegen vindt 48 procent dat Nederland het pakket niet moet goedkeuren. Vooral PVV- (84%) en SP-kiezers  (59%) zijn deze mening toegedaan. De achterban van regeringspartij VVD is gespleten:  45 procent van de VVD-kiezers uit het onderzoek is voor goedkeuring, 48 procent is tegen. Ook de kiezers van GroenLinks en de ChristenUnie zijn verdeeld.

Nu echt geen cent meer naar Griekenland

Ruim driekwart van alle ondervraagden (78%) vindt dat er na het huidige akkoord echt geen Nederlands geld meer naar Griekenland mag.  Voor veel mensen was de maat al eerder vol. Volgens de helft (46%) mag het geld uit het huidige akkoord eigenlijk ook niet naar Griekenland. Eén op de zes (17%) wil wel de mogelijkheid open houden om Griekenland in de toekomst weer financieel te steunen.

Waardering voor Dijsselbloem

Het vertrouwen in minister Dijsselbloem als voorzitter van de Eurogroep is hoog: 61% van alle deelnemers, ongeacht hun politieke voorkeur, heeft vertrouwen in hem. Veel mensen noemen hem een vakman die goed opgewassen is tegen de blufpoker van Tsipras. Ze zijn trots dat een Nederlander zo’n belangrijke positie binnen Europa inneemt.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 20.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 14 tot en met 16 juli 2015.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.