Varkenshouder Adriaan Straathof heeft in Duitsland een beroepsverbod wegens ernstige dierenmishandeling. In Nederland breidt hij zijn imperium uit met nieuwe megastallen. Hoe kan dat?

Adriaan Straathof is een van de grootste varkensboeren in Europa. Hij had megastallen in Duitsland, Hongarije en Nederland.

Beroepsverbod

In 2014 kreeg hij van de Duitse rechter een beroepsverbod wegens ernstige dierenmishandeling. Hij had herhaaldelijk milieu- en dierenwelzijnswetten overtreden. De Duitse rechter besliste dat Straathof geen dieren meer mocht houden, zelfs geen hond.

Straathof verkocht daarop zijn bedrijven in Duitsland. In Nederland breidt hij ondertussen zijn imperium uit met nieuwe megastallen, tot grote ergernis van de Tweede Kamer en de dierenwelzijnsorganisatie Varkens in Nood.

De boerderijen van Straathof in Nederland.

20.000 varkens verbrand

In Nederland heeft Straathof megastallen in Hoeven, Creil, Lierop en Koningsbosch. In Mariënheem bij Raalte kocht hij enkele jaren geleden een leegstaande stal, waar hij ruim 11.000 varkens wil gaan houden. De Raad van State verwierp enkele weken geleden alle bezwaren hiertegen.

In juli 2017 brandde zijn megastal in het Gelderse Erichem af. Alle ruim 20.000 varkens kwamen om. De oorzaak van de brand is nooit duidelijk geworden. Straathof wil de afgebrande stal herbouwen en uitbreiden tot ruim 28.000 varkens. Varkens in Nood wil dat Straathof ook in Nederland een verbod krijgt om dieren te houden. Overal waar hij zijn stallen wil uitbreiden maken ze bezwaar.

audio-play
Frederieke Schouten van Varkens in Nood wil dat de varkenshouder ook in Nederland een verbod krijgt om dieren te houden.

Ook overtredingen in Nederland

In Nederland houdt de NVWA toezicht op de stallen van Straathof. Vanaf 2007 zijn er ernstige overtredingen geconstateerd, met, wat wordt genoemd, ernstig verminderd dierenleed tot gevolg. Straathof kreeg onder meer forse boetes en er werd een voorwaardelijke stillegging opgelegd.

In antwoord op Kamervragen zei staatssecretaris Dijksma in 2015 dat ze de overtredingen zorgwekkend vond en dat de bedrijven van de veehouder zeer regelmatig geïnspecteerd zouden gaan worden.

Lees ook

Twee keer per jaar inspectie

EenVandaag heeft bij het ministerie van Landbouw opgevraagd hoe vaak de NVWA de afgelopen jaren de bedrijven van Straathof gecontroleerd heeft. Daaruit blijkt dat de inspecteurs in 2016 twee keer op bezoek zijn geweest, en in 2017 drie keer. Daarna is er geen controle meer geweest, terwijl er in bijna alle gevallen overtredingen waren geconstateerd.

Naar aanleiding van de activiteiten van varkenshouder Straathof riep de Tweede Kamer minister Schouten in 2017 op ervoor te zorgen dat veehouders met een beroepsverbod op een Europese zwarte lijst belanden. Om op die manier te voorkomen dat ze elders aan de slag kunnen.

audio-play
Minister Carola Schouten van Landbouw reageert op het feit dat varkenshouder Straathof weinig wordt gecontroleerd

Tot nu toe is daar weinig aan gedaan. Volgens het ministerie is er een verkenning in gang gezet in de lidstaten. Dat gaat D66 en de Partij voor de Dieren niet snel genoeg. Ook vinden beide partijen dat er snel werk gemaakt moet worden van een houdverbod voor dierenmishandelaars. Een wetsvoorstel voor zo'n houdverbod is in de maak, maar nog niet behandeld in de Kamer.

Gezondheid varkens staat bovenaan

Jan Voermans is woordvoerder van Straathof. Hij zegt dat de gezondheid van de dieren voor de varkenshouder bovenaan staat. Dat de Kamer ook in Nederland een beroepsverbod voor de varkenshouder wil noemt Voermans een politieke keuze.

"Dan moet je dat politiek maar in wetten vastleggen, dat is niet gebeurd, dus juridisch is er niets tegenin te brengen. Als je in Duitsland een rijverbod krijgt, geldt dat ook alleen maar voor Duitsland."

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over de varkensboer die in Duitsland een beroepsverbod kreeg.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.