In de maand dat het kabinet valt over de toeslagenaffaire blijven de coalitiepartijen gezamenlijk op 81 zetels staan, evenveel als eind december. Dat blijkt uit de nieuwste zetelpeiling van EenVandaag en Ipsos.
De coalitiepartijen halen daarmee twee maanden voor de verkiezingen virtueel meer zetels dan de 75 die ze nu in de Tweede Kamer hebben.
VVD verliest wat, nog steeds grootste
Bij de regeringspartijen afzonderlijk vinden kleine veranderingen plaats. Zo verliest de VVD 2 zetels. De partij van Mark Rutte staat nu op 40. Daarmee torent de VVD, ook nu het kabinet demissionair is, nog altijd ver boven de rest uit: op afstand volgen de PVV en het CDA met elk 20 zetels.
Het CDA verliest een zetel en komt op 20. D66 wint er juist 2 en staat nu op 15 en ook de ChristenUnie krijgt er een zetel bij, waarmee de partij op 6 terecht komt.
'Ploumen-effect' blijft uit
De nieuwe lijsttrekker van de PvdA, Lilianne Ploumen, blijkt nog geen stemmenkanon. Met nog 7 weken tot de verkiezingen blijft de PvdA deze maand stabiel op 12 zetels.
Vlak voor de verkiezingen moeten veel kiezers Ploumen nog leren kennen. Als we mensen vragen de partijleiders te typeren, vullen relatief veel deelnemers over Ploumen in dat ze het niet weten.
Nieuwe lijsttrekkers nog lastig in te schatten
Na het plotselinge vertrek van Lodewijk Asscher schoof de PvdA Ploumen naar voren om hem op te volgen als lijsttrekker. Veel kiezers kennen haar nog niet goed genoeg om een uitgesproken mening over haar te hebben. Als we mensen vragen de partijleiders te typeren, vullen relatief veel deelnemers over Ploumen in dat ze het niet weten.
Lilianne Ploumen is niet de enige van wie kiezers nog geen goed beeld hebben. Ook van de andere nieuwe lijsttrekkers weten veel mensen niet altijd wat ze kunnen verwachten. Zo weten grote groepen kiezers niet hoe Ploumen (44 procent), Hoekstra (42 procent) en Kaag (42 procent) het doen in het politieke debat. Ter vergelijking: van Rutte en Wilders zeggen ruime meerderheden (respectievelijk 86 en 73 procent) dat ze daar goed in zijn.
Geslacht speelt ondergeschikte rol
Met de komst van Lilianne Ploumen en Sigrid Kaag doet er een record aantal vrouwelijke lijsttrekkers mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Slechts enkele kiezers geven aan dat het geslacht van de lijsttrekker doorslaggevend is voor hun keuze. De meeste mensen die D66, PvdA, SP of Partij voor de Dieren zouden stemmen, zeggen dat ze hun stemkeuze vooral maken op basis van de standpunten van de partij.
Voor sommige kiezers speelt het geslacht van de lijsttrekker op de achtergrond wel mee bij het maken van hun stemkeuze. Zo zegt bijna de helft (41 procent) van de D66-kiezers dat het geslacht van Kaag een rol speelt. Bij de PvdA is dat een kwart (25 procent), bij de PvdD speelt het voor een op de vijf (19 procent) kiezers mee. In het geval van de SP is dat het minst, van die groep kiezers zegt 15 procent dat hun stemkeuze te maken heeft met het feit dat Marijnissen een vrouw is.
JA21 op twee
JA21, de nieuwe partij van Annabel Nanninga en Joost Eerdmans, haalt deze maand twee zetels in De Peiling. De PVV verliest er juist twee.
Nanninga en Eerdmans stapten eind 2020 op bij Forum voor Democratie. Die partij staat, net als in december, op drie zetels.
Over het onderzoek
De zetelverdeling is gebaseerd op onderzoek van Ipsos onder een representatieve steekproef van 1045 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 22 tot en met 25 januari 2021. Het onderzoek is gewogen op leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Voor de zetels gelden statistische marges van +/- 1 procent bij de kleine partijen en +/- 2.5 procent bij de grootste partijen.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.