Als het aan Hugo de Jonge ligt, worden al vanaf 4 januari de eerste kwetsbare mensen tegen corona ingeënt. Dat zorgt voor druk op zorgpersoneel dat zich niet wil laten vaccineren, waarschuwt vakbond NU'91. "De angst heerst dat personeel de zorg verlaat."
Zodra er een coronavaccin voorhanden komt, dan is slechts een derde van het zorgpersoneel bereid om zich te laten inenten. Dat bleek in september nog uit een enquête van zorgvakbond NU'91. "Begrijpelijk," zegt voorzitter van de bond Stella Salden. "Ik snap goed dat mensen afwachtend zijn."
Uit het vak stappen
Volgens NU'91 gaan er daarom regelmatig werkgevers over het randje als het gaat om het opvoeren van de druk. "We hebben een keer moeten ingrijpen toen een ziekenhuis een 'buttonsysteem' wilde invoeren," zegt Salden. "Mensen moesten zo aangeven of ze wel of niet waren ingeënt tegen het griepvirus, dat is bizar."
"Er mag gewoon geen druk worden uitgeoefend op zorgpersoneel om zo'n prik te nemen", zegt Salden resoluut. "Daarmee bereik je namelijk het tegenovergestelde." NU'91 hoort dan ook regelmatig verhalen van zorgprofessionals die overwegen uit het vak te stappen. "Ze voelen zich niet serieus genomen als ze verplicht worden zich te laten inenten."
Ontslag niet denkbaar
Hoewel ontslag juridisch gezien in uitzonderlijke gevallen mogelijk zou zijn, is het volgens Salden sowieso ondenkbaar. Ook de branchevereniging van 400 zorgorganisaties, Actiz, ziet dat niet gebeuren. "Als dat al een optie zou zijn, dan willen we daar als werkgevers geen gebruik van maken. Je moet mensen stimuleren met betrouwbare informatie. Het is namelijk belangrijk dat mensen verleid worden om zich te laten vaccineren, in plaats van dat er druk wordt uitgeoefend."
Volgens NU'91 kan een andere optie om druk uit te oefenen zijn dat de werkgever uit veiligheidsoverwegingen personeel verplaatst van afdelingen. "Ander werk, maar alleen binnen de redelijkheid, is wel denkbaar."
Zorgpersoneel heeft dezelfde rechten
Het is volgens Salden die zowel de beroepsinhoudelijke als de arbeidsvoorwaardelijke belangen van de zorgers behartigt, tenslotte belangrijk om niet te vergeten dat zorgpersoneel dezelfde rechten heeft als elke andere burger. "Waarom zou het voor een zorgprofessional wel verplicht moeten zijn om iets in je lichaam te spuiten, maar voor de burger op straat niet?", vraagt ze zich af. "Puur omdat diegene toevallig in een ziekenhuis werkt."
Volgens Stella Salden wordt vaccinatie onder meer gestimuleerd met als argument dat er een tekort aan zorgpersoneel is. "Maar dat los je niet simpelweg op met een inenting. Het moet juist een eigen keuze laten blijven van het zorgpersoneel, juist om te voorkomen dat personeel de zorg verlaat." Salden verwacht dat met een goede campagne de komende weken, veel zorgmedewerkers tóch een weloverwogen keuze zullen maken.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.