De situatie in Oost-Oekraïne blijft gespannen. Pro-Russische betogers die overheidsgebouwen hebben bezet, weigeren voorlopig om in te binden.
Kiev had een nieuw ultimatum gesteld: de interim-president Toertsjinov gaf de betogers tot vanmorgen 08.00 uur de tijd om de gebouwen te verlaten. Hij dreigde met een ‘anti-terreuractie op grote schaal’. Rusland dreigde hierop het topoverleg over de crisis in Oekraïne te boycotten.
Inmiddels heeft Toertsjinov verklaard dat Kiev actie gaat ondernemen, maar ook dat het de VN kan gebruiken bij het terugbrengen van de stabiliteit in het oosten van het land.
Lijnrecht tegenover elkaar
Rusland en het Westen blijven ondertussen lijnrecht tegenover elkaar staan. Rusland kreeg gisteren stevige kritiek van de Amerikanen en Britten tijdens een crisisoverleg van de VN-Veiligheidsraad. Volgens hen is de aanwezigheid van de Russen in Oost-Oekraïne zo goed als bewezen. Bovendien beschuldigen de Britten de Russen ervan dat ze rond de 35.000 soldaten gestationeerd hebben nabij de grens met Oekraïne.
Dubbele maten
De Russen op hun beurt verwijten het Westen met dubbele maten te meten. De inname van overheidsgebouwen in het oosten van Oekraïne is volgens Rusland niet anders dan de inname van overheidsgebouwen in Kiev tijdens de revolutie, hoewel het Westen die acties juist aanmoedigde.
Uitzending
Wat moet het antwoord zijn van het Westen op de Russsiche machtspolitiek? En zullen de Russen Oekraïne binnenvallen? In EenVandaag een gesprek met PvdA-Kamerlid Michiel Servaes. Hij was dit weekend in het Oost-Europese land. Ook spreken we met de in Nederland woonachtige Russin Nadia Eliseeva. Verslaggever Bart Hettema is op dit moment in de Oost-Oekraïense stad Donetsk.