Het was de bizarre realiteit: 30 mensen bij een begrafenis. Maar nu er geen maximaal aantal gasten meer is, is de situatie nog lastiger geworden, merkt uitvaartbegeleider Monique. Mensen luisteren niet meer naar de regels, al zijn die er gewoon nog.
Het aantal overlijdens door corona is afgenomen in vergelijking met de uitbraak in maart en april, maar uitvaartbegeleider Monique van Maurik zit nog steeds in de vicieuze cirkel van corona, vertelt ze. "Mensen hebben een belangrijk stukje nazorg gemist en dat ga je nu merken."
Mensen luisteren niet meer
Begin maart begon de coronacrisis voor Van Maurik als uitvaartbegeleider. "Een goede vriend van ons overleed. En vanaf dat moment is het een grote rollercoaster geweest. Alleen maar corona-overlijdens", blikt ze terug. Nu de coronamaatregelen voor uitvaarten zijn versoepeld, is het eigenlijk alleen nog maar lastiger geworden.
"Je ziet het in de wereld om je heen: mensen nemen het niet meer zo nauw. Ook met mij niet", zegt ze, doelend op de coronaregels. "Dus als ik vraag of mensen afstand willen houden, gebeurt er niks. En dat is heel naar, want we hebben er nog steeds mee te maken. Ik had het van de week nog. Ik vertel dat ik de regels niet meer hoef uit te leggen, want iedereen weet ze nu wel. En mensen kijken me aan alsof ze water zien branden."
In afwachting van test naar de uitvaart
Nu moet Van Maurik nabestaanen vragen om bij de uitvaart te zeggen dat iedereen zich aan de richtlijnen moet houden, terwijl ze ze daar helemaal niet mee wil belasten. "Ik vraag of ze na het welkom de mensen willen wijzen op de regels. Want als zij het zeggen, luisteren ze wel. En dat zou helemaal niet nodig moeten zijn, want mensen moeten gewoon verstand hebben om de regels in acht te nemen, ook bij uitvaarten."
Tot overmaat van ramp kwam er een aantal weken geleden nog iemand naar een uitvaart die in afwachting was van de uitslag van een coronatest. "Het ging om de kleindochter. Ze had gesproken, ook achter het spreekgestoelte. En had dus nog geen uitslag, maar is wel gekomen. Vervolgens kreeg ik bericht van de familie, dat ze positief is." Van Maurik kan het niet begrijpen. "Wat denk je dat er dan door je heen gaat? Was gewoon thuisgebleven."
Eigen man ziek
Met de kennis van de positieve test lichtte Van Maurik het crematorium in. Zelf werd ze er ook zenuwachtig van, helemaal als anderhalve week later haar man Anton ineens ziek wordt. "Die heeft zich als de wiedeweerga laten testen." Gelukkig was de test negatief en bleek hij dus niet besmet. "Maar het is wel gebeurd."
"Deze situatie is eigenlijk nog gekker dan voorheen", zo vat Van Maurik haar werk nu samen. Toch beseffen mensen dat volgens haar niet. "Dit zie je bijvoorbeeld ook in de horeca gebeuren. Als je het mij persoonlijk vraagt zou ik daarom wel weer terug willen naar die 30 mensen."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.