Tweederde (65%) van de deelnemers die een sociale huurwoning hebben, maakt zich zorgen over een eventuele huurverhoging in 2014. Woningcorporaties mogen de huren in juli verhogen met maximaal 4% tot 6,5%, afhankelijk van het inkomen van de huurders. Bijna vier op de tien (38%) sociale huurders stelt in de financiële problemen te komen als de huur omhoog gaat.
Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 7.000 mensen met een huurwoning, waarvan er ruim 5.000 met een sociale huurwoning.
Deelnemers geven aan: 'Alles is afgelopen jaren veel duurder geworden en inkomsten zijn juist achteruit gegaan. Bezuinigen is het enige wat je kan doen, Minder verzekeringen, wat vaker een boterham eten, familiebezoek uitstellen.'
'Als de huur nog verder omhoog gaat en daar géén evenredige verhoging van huurtoeslag tegenover staat ga ik in financiële problemen komen. Wooncorporatie doet niets aan onderhoud, maar wél steeds huurverhoging; huis tocht aan alle kanten waardoor ook energierekening hoger uitvalt.'
'Dan moet de auto aan de kant; kunnen er geen uitstapjes meer gemaakt worden met de kinderen; de kinderen zullen van sport afmoeten; ik zal moeten bezuinigen op uitgaven van kleding en schoeisel en vakanties; theaterbezoek kun je dan ook wel vergeten. Het studiepotje van de kinderen komt dan ook in gevaar......'
Van de sociale huurders geeft 46 procent aan dat ze op dit moment moeilijk aan de maandelijkse huur kunnen voldoen. Bij negen op de tien (92%) sociale huurders is de huurprijs in 2013 ook al verhoogd.
Scheefwoners: 'huurverhoging is geen stimulans'
De inkomensafhankelijke huurverhoging is vooral ingesteld om 'scheefwonen' aan te pakken. Het kabinet hoopt mensen met een relatief hoog inkomen voor een sociale huurwoning sneller te laten doorstromen naar een andere woning middels een jaarlijkse huurverhoging van maximaal 6,5 procent.
Van de deelnemers aan het onderzoek die zelf aangeven 'scheef' te wonen denkt slechts 11 procent dat het inkomensafhankelijk maken van de huur het 'scheefwonen' zal tegengaan. Acht op de tien (80%) 'scheefwoners' stellen dat de huurverhoging geen stimulans is om een nieuwe woning te zoeken.
Nieuwe huurwoning moeilijk vindbaar
Van alle deelnemers aan het onderzoek die op dit moment zoeken naar een huurwoning, geeft 85 procent aan dat het moeilijk is een passende woning te vinden. Dit komt volgens de deelnemers vooral doordat de wachtlijsten bij woningcorporaties lang zijn (62%), de prijzen voor particuliere huurwoningen te hoog zijn (45%) of dat het aanbod van particuliere huurwoningen in hun omgeving te laag is (21%).
Over dit onderzoek
Aan het onderzoek deden 6.914 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee die in een huurhuis wonen. Hiervan wonen 5.488 mensen in een sociale huurwoning en 1.426 mensen in een particuliere huurwoning. Het onderzoek vond plaats van 2 februari tot en met 10 april 2014. Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.
Download
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.