Turkse troepen trokken zondag het noorden van Syrië binnen en vielen het Koerdische bolwerk Afrin aan. Dit ligt in het noordwesten van Syrië, dichtbij de Turkse grens. De Turkse president Erdogan zei: "We zullen deze vuile terroristen die ons land stap voor stap proberen binnen te vallen, wegvagen tot aan de Iraakse grens." Met deze aanval is de al onoverzichtelijke situatie in Syrië nog een beetje onoverzichtelijker geworden.

De operatie van het Turkse leger heette 'olijftak'. Dat klinkt misschien lieflijk, maar dat was het allerminst. Er vielen al meerdere doden te betreuren. 

Toestemming van Rusland

Journaliste Fréderike Geerdink verdiept zich al lange tijd in de Turkse en Koerdische situatie. Ze is niet verrast door de inval in Afrin. "Het is niet zo dat Turkije nu pas begint om die regio aan te vallen. Ze hebben al langere tijd vanaf Turks grondgebied projectielen afgevuurd." Dat er nu grondtroepen op pad gaan, heeft te maken met de kennelijke toestemming van Rusland. Geerdink: "Er zitten Russische miliatiren in dat gebied. Als Rusland niet in samenspraak met Assad het luchtruim opengooit dan kan Turkije er niet met F16’s naartoe."

Op enig moment verlieten de Russiche militairen in Afrin hun post. "Toen bleek dat Rusland aan boord was. Blijkbaar was er een deal ontstaan: oké, jullie mogen die operatie uitvoeren", zegt Geerdink.

Autonoom gebied Koerden

Turkije-kenner en voormalig parlementariër Joost Lagendijk: "Wat hieraan ten grondslag ligt is de Turkse vrees, al jarenlang, dat er in Noord-Syrië iets vergelijkbaars ontstaat als we in Noord-Irak hebben: een staat, een autonoom gebied geleid door de Syrische Koerden. Omdat Turkije heel erg de link legt tussen de Syrische Koerden enerzijds en de Turkse Koerden anderzijds, oftewel de PKK. Het is ook zo dat die twee zeer sterk met elkaar verbonden zijn."

 Maar gaat geweld de problemen oplossen? "Dat is een illusie, dat gaat nooit lukken. Dat moet op een politieke manier gebeuren", zegt Lagendijk. Frankrijk heeft naar aanleiding van de aanval om een bijeenkomst van de VN Veiligheidsraad gevraagd.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.