Bonken op autoruiten, de toegang blokkeren en folders uitdelen van verknipte embryo’s. Anti-abortusdemonstranten laten geen middel onbenut om zwangere vrouwen te overtuigen van abortus af te zien. Ook Sabine werd slachtoffer. "Het was heel intimiderend."

Het is iedere week een paar keer raak bij abortuskliniek Vrelinghuis in Utrecht. Demonstranten duiken op bij de ingang van de kliniek en spreken vrouwen ongevraagd aan. Hun doel? Zwangere vrouwen overtuigen van hun abortus af te zien. Dat ze hierbij ver gaan blijkt uit het verhaal van Sabine.

'Ze blokkeerde echt de ingang naar de kliniek'

Eind vorig jaar werden Sabine en haar man op wrede wijze van hun roze wolk gestoten. Er waren medische complicaties ontstaan bij de zwangerschap die de aanstaande ouders dwongen tot een abortus. Een heftige tijd volgde, omdat hun kindje zeer gewenst was. In december had Sabine een afspraak bij de abortuskliniek het Vrelinghuis in Utrecht. Bij aankomst kwam er meteen een vrouw op haar aflopen. "Ze deed zich voor alsof ze van de kliniek was en begon meteen op mij in te praten. Ik en mijn man wilden doorlopen, maar ze probeerden ons echt tegen te houden."

Sabine probeert de vrouw duidelijk te maken dat ze echt naar binnen wil, maar de demonstrant laat zich duidelijk niet uit het veld slaan."Ze bleef maar doorpraten dat er andere opties waren dan een abortus en hoe erg het allemaal was. Ik probeerde haar duidelijk te maken dat het ons geval niet om een vrijwillige keuze ging, maar daar trok ze zich niks van aan."

Op deze undercoverbeelden is te zien hoe demonstranten vrouwen proberen te overtuigen geen abortus te plegen. audio-play
Op deze undercoverbeelden is te zien hoe demonstranten vrouwen proberen te overtuigen geen abortus te plegen.

Plaatjes van afgeknipte embryo's

Uiteindelijk lukte het Sabine en haar man om de vrouw af te schudden. Op het laatste moment kregen ze een nog een folder in de hand geduwd. "Pas bij de receptie kregen we in de gaten dat deze vrouw een anti-abortusdemonstrant was. De folder hebben we daar weggegooid. Gelukkig maar, want er schijnen allemaal vreselijke plaatjes in te staan van kapot geknipte embryo's. Dat is echt het laatste waar je als zwangere vrouw op zit te wachten."

Sabine gunt iedereen zijn of haar mening, maar vraagt zich wel af of de demonstranten uitgerekend voor de kliniek moeten gaan staan. "Ik ben heel erg voor de vrijheid van meningsuiting, maar waarom moet het op dat moment gebeuren? Het is al zo'n beladen en emotioneel moment."

audio-play
Reportage EenVandaag: Traumatisch en intimiderend, demonstranten sloten Sabine in bij abortuskliniek
info

Reactie Schreeuw om leven

De wakers staan er uit bewogenheid met moeder en kind. Hen 'demonstranten' noemen is een erg selectief gekozen label dat niet weergeeft wat ze daar doen. De maatschappij schept het beeld dat een abortus een eenvoudige ingreep is bij een onbedoelde zwangerschap, zonder mogelijke gevolgen. De ervaring in de hulpverlening leert dat dat juist niet het geval is. De wakers gaan in gesprek om te luisteren naar de nood achter de abortusoverweging, om zo de vrouwen alternatieven en hulp aan te bieden zodat ze toch voor hun kindje durven te gaan. Het kindje is vaak zomaar niet het probleem, het zijn meestal de omstandigheden waarin de moeder verkeert.

Vanuit de hulpverlening (Er is Hulp) van Schreeuw om Leven weten we dat vrouwen vaak onder druk staan van partner of omgeving. Deze druk wordt onderschat door veel politici en media. Vrouwen krijgen dan de keuze door hun partner voorgelegd: Of het kindje weg of ik ga weg. Als er geen alternatieven aangeboden worden, lijkt een abortus de meest voor de hand liggende oplossing. Maar dat kan en moet dus anders.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.