Na ruim 9 jaar is het voor Amerika dan eindelijk weer zover. Voor het eerst gaat er een bemande commerciële ruimtevlucht naar het ruimtestation ISS. "Een mijlpaal voor de ruimtevaart."

Het bedrijf SpaceX van de miljardair en Tesla-baas Elon Musk verwezenlijkt hiermee al een van zijn doelen. Ruimtevaartjournalist Piet Smolders denkt dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. Over een paar jaar moeten we volgens hem niet raar opkijken als we naar Mars kunnen vliegen.

Op zijn pootjes terecht komen

Hoewel Mars nu nog toekomstmuziek lijkt, benadrukt Smolders dat Musk al een pionier is op dit gebied. "Bij iedere lancering gaat er een raket verloren en belanden de brokstukken in zee. Het is nu voor het eerst dat er een raket wordt hergebruikt", zo legt de ruimtevaartjournalist uit.

Om de spaceshuttle door de atmosfeer te krijgen, zijn er raketten verbonden die de shuttle als het ware omhoogduwen. Er bestaan nog net geen kerkhoven voor overleden rakettten, maar volgens Smolders gaat de val van zo'n raket niet geheel zonder risico. "Als je het op je pet krijgt, ja dat is niet zo best."

Veel sciencefiction films kijken

Het geheim achter het succes van Elon Musk, is volgens Smolders dat hij wordt geïnspireerd door oude sciencefictionfilms en de boeken van Kuifje. Daar zag hij dat een raket die vertrekt, in zijn geheel weer terugkomt.

"Dat principe heeft hij dus uitgewerkt en past hij nu toe op zijn Falcon-raketten. Er zijn pootjes aan verbonden die uitgeklapt zijn zodat ze kunnen landen. Even schoonmaken en hij kan de raket weer opnieuw gebruiken en dat voor een derde van de normale prijs. Hij is een geweldige concurrent geworden", aldus Smolders.

Mensheid verspreiden over drie werelden

Het uiteindelijke doel van Musk is om mensen ook op andere planeten te vervoeren. "Want er liggen volgens hem verschillende bedreigingen op de loer. Denk maar aan een epidemie. De CEO vindt bij uitstek Mars en de maan twee planeten waar we ook zouden kunnen leven", vertelt de Smolders.

Toch is het niet zo spectaculair als het klinkt. Ruimtevaartjournalist Smolders ziet dat er hele hoge eisen worden gesteld aan wie wel en wie niet mee mogen. "Het is echt een lot uit de loterij." Hij schat in dat over 10 tot 15 jaar de eerste commerciële vluchten naar Mars zullen zijn.

Eigenwijze types

Musk kan niet alleen maar op positiviteit rekenen. Zo ligt hij onder vuur doordat hij in een rustig plaatsje Boca Chica in de staat Texas, heeft gezorgd voor ernstige geluidshinder, felle lampen en rakettesten die niet geheel zonder risico verlopen. En dat terwijl Musk beloofde om een handjevol testen per jaar uit te voeren en het lokale leven van de mens en dier minimaal aan te tasten.

Toch denkt Smolders dat we niet zonder hem kunnen. "Daar moeten we het toch vaak van hebben: mensen die het op hun eigen manier doen en tegen de mainstream in gaan. Elon Musk is zo iemand. Hij heeft inmiddels zoveel geld vergaart, dat hij zijn eigen weg kan gaan. Die eigenwijsheid zit er dus wel in", concludeert de ruimtevaartjournalist.

Vanavond om 22:33 uur Nederlandse tijd lanceert Musk zijn raket de ruimte in met twee Amerikaanse astronauten.

Luisteren

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.