“Zoekt u maar een mooi plaatsje in een verpleeghuis”, dat kregen de ouders van de toen achtjarige Jelte te horen nadat hun zoontje na mishandeling door twee jongens in coma raakte. Daar kwam hij uit, maar vegetatief als een kasplantje. De ouders van Jelte lieten het er niet bij zitten en brachten hun zoon naar een kliniek in de Verenigde Staten waar comateuze kinderen en kinderen met niet aangeboren hersenletsel worden behandeld volgens een specifieke methode. Hierdoor verbeteren de functies en levenskwaliteit van de kinderen aanzienlijk. De ouders van Jelte hebben drie therapeuten van de kliniek in de VS naar Nederland gehaald om ook hier kinderen te behandelen en de techniek in Nederland te introduceren.

Toen Jelte in de Verenigde Staten aankwam waren zijn lichaam en spieren verstijfd en was zijn tong tegen zijn gehemelte geplaatst waardoor hij niet meer kon slikken. De Amerikaanse therapeuten zijn er meteen mee aan de slag gegaan. Zo drukten ze twee keer per dag met een spatel zijn tong naar beneden waardoor al snel de slikmotoriek verbeterde en hij van de sondevoeding af kon.

De aanmeldingen van ouders met kinderen met niet aangeboren hersenletsel stroomden binnen toen bekend werd dat Jelte's ouders de therapeuten naar Nederland haalden. Maar ook van ouders die op advies van de artsen hun kind inderdaad in een verpleegtehuis hebben geplaatst omdat ze domweg niet wisten dat er wel degelijk nog iets aan de situatie was te veranderen meldden zich aan voor de behandelingen. Zij hebben nu weer hoop.

In de uitzending van EenVandaag Jelte's moeder, één van de therapeuten die zij uit de VS haalde en een vriendin van de familie, zij is één van de leden van de Stichting Jelte. De stichting zamelde geld in voor de therapie van Jelte en lotgenoten.

Lees ook