De zeven terrorismeverdachten die een aanslag zouden plannen, blijven voorlopig vastzitten. De 34-jarige Arnhemmer Hardi N. is volgens het OM spil van het netwerk. Nog geen jaar geleden werd hij veroordeeld voor een poging tot uitreis naar Syrië. De rechters zeiden dat er ernstig rekening gehouden moest worden dat hij wederom een misdrijf zou begaan. Maar de reclassering vond na de rechtszaak dat N. stappen ‘in positieve zin’ aan het zetten was.
Terrorismedeskundige Daan Weggemans sprak met hem. N. maakte een nette, verzorgde indruk. “Je kon een prima gesprek met hem voeren”, zegt Weggemans. N. zei de radicale Islam te hebben afgezworen. Het laat volgens de onderzoeker zien hoe ingewikkeld het werk van reclassering, politie en justitie is. “Je weet niet wat er diep van binnen in iemand omgaat”, zegt Weggemans, “iemand kan je voor de gek houden.” Al acht hij het ook mogelijk dat het afgezworen kan zijn maar er toch weer ‘ingezogen’ kan worden.
Hof: rekening houden met toekomstig misdrijf
De zaak draaide destijds om aansluiting bij de terroristische organisatie Jahbat Al Nusra in 2014. De poging mislukt en Hardi N. wordt samen met een andere verdachte gearresteerd. Het arrest van het Hof in Den Haag is van oktober 2017, bijna een jaar geleden. De raadsheren van het Hof stelden:
“Het Hof is van oordeel dat er ernstig rekening mee moet worden gehouden dat verdachte wederom een misdrijf zal begaan dat gericht is tegen of gevaar veroorzaakt voor de onaantastbaarheid van het lichaam van één of meerdere personen."
N. kreeg traject bij theologisch deskundige
Het arrest van het Hof biedt een inzicht in hoe verschillende deskundigen en Reclassering N. hebben beoordeeld. Zo zou N. hebben verklaard dat hij "erachter is gekomen dat bepaalde zaken die hij voor waar aannam, niet correct waren." N. zou zich daarom opnieuw willen verdiepen in de basiskennis van de Islam om "als het ware opnieuw te beginnen." Reclassering heeft hem -op eigen verzoek- in contact gebracht met een theologisch deskundige. Daar heeft hij sinds januari 2017 wekelijks mee gesproken. Reclassering dacht dat N. stappen ‘in positieve zin’ aan het zetten zijn. Er zou geen sprake zijn van een gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis van de geestvermogens.
Aanhanger puriteinse stroming van Islam
Hoewel hij zei zich opnieuw te willen verdiepen, stelt men wel dat hij de ‘puriteinse stroming binnen de Islam prefereert’. Zijn leven staat volledig in het teken van het geloof. "De verdachte is nog zoekende naar de wijze waarop hij zijn geloof op een voor hem juiste manier belijdt. Hij lijkt ook bezig te zijn met de vraag hoe zijn geloof zich verhoudt ten opzichte van westerse normen en waarden.” Volgens de rapportages zou hij ‘duidelijke keuzes’ hebben gemaakt in de mate waarin hij zich al dan niet wil aanpassen. Men constateerde dat dit tot problemen kon gaan leiden ’ten aanzien van maatschappelijke participatie’.
Reeks verboden opgelegd
Hardi N. wordt veroordeeld tot een celstraf van 24 maanden, waarvan 21 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Daarnaast legt het Hof hem een hele reeks bijzondere voorwaarden op. Hij krijgt een meldplicht bij Reclassering, krijgt gesprekken voor zijn psychische problemen en met een deskundige over zijn geloof. Ook mag hij geen contact opnemen met medeverdachten, personen in het strijdgebied of personen die op de Nationale Sanctielijst Terrorisme staan.
Reclassering vond destijds dat reclasseringstoezicht wenselijk was. In dat toezicht zou onder andere aandacht komen voor zijn psychische problemen, het vinden van een ‘passende dagbesteding’ en loopt er een traject bij een theologische deskundige.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.