Een van de grote gevaren voor de landbouw wereldwijd is verzilting. Het zouter worden voor de landbouwgrond zorgt ervoor dat de grond onbruikbaar wordt. Uit onderzoek van de Verenigde Naties blijkt dat er jaarlijks 2000 hectare grond verloren gaat door verzilting.

De verzilte grond beslaat nu al een vijfde van het landbouwareaal wereldwijd.  Maar de Texelse boer Marc van Rijsselberghe heeft daar iets op verzonnen. Hij doet onderzoek naar groenten die het wel goed doen op zoute grond. Zo is er al een aardappel, die ook de naam Marc draagt, die tot in Pakistan geteeld wordt op zoute grond.

Media over de hele wereld berichten over zijn vinding, en zelfs de minister van Buitenlandse Zaken van Bangladesh reisde af naar het eiland. Gaat dit ervoor zorgen dat we in 2050 9 miljard monden kunnen voeden? We spreken erover met Esther van Baaren, onderzoekster grondwaterbeher voor Deltares en Marc van Rijsselberghe.

Hoe kunnen we in de toekomst de groeiende wereldbevolking blijven voeden? De komende weken zendt EenVandaag de 5-delige serie ‘9 miljard monden’ uit, over voedsel. Kijk eerdere afleveringen rechtsboven op deze pagina terug.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.