De Grote Donorshow van BNN heeft veel aandacht gegeven aan het donortekort in Nederland. Zelfs op internet worden er al nieren aangeboden. Volgens de Nierstichting is het hoog tijd voor een 'masterplan' om de komende 5 jaar het aantal transplantaties te verdubbelen. Moet een systeem van geen bezwaar ingevoerd worden waarbij iedereen die geen bezwaar heeft automatisch donor wordt? Eénvandaag vroeg het haar Opiniepanel en presenteert een verrassende uitslag.

'Geen bezwaar' systeem levert meeste donoren op.

Als we in Nederland het 'geen bezwaar' systeem zouden invoeren, zou dat veel meer orgaandonoren opleveren dan in het huidige systeem, zo blijkt uit een onderzoek van het EénVandaag Opiniepanel onder 21 000 mensen. Van de deelnemers staat nu 34 procent geregistreerd als orgaandonor.

Bij het 'geen bezwaar' systeem zou 59 procent van de deelnemers geheel of gedeeltelijk zijn organen ter beschikking stellen.

In het geen bezwaar systeem is iedereen automatisch donor tenzij hij laat registreren dat hij dat niet wil zijn. Vanavond reageren CDA Tweede Kamerlid Ormel en voorzitter van de Nierstichting Beerkens op de enquêteuitslag.

Een meerderheid van 55 procent van alle deelnemers is voor invoering van het 'geen bezwaar' systeem.

Opmerkelijk is dat ook een meerderheid van de CDA-stemmers (57 procent) hier voorstander van is. De CDA-fractie stemde onlangs nog tegen de invoering van het 'geen bezwaar' systeem. In de uitzending van EénVandaag van vanavond zegt CDA Tweede Kamerlid Ormel dat zijn fractie nu alle opties opnieuw gaat bekijken. In het onderzoek werden ook een aantal andere maatregelen voorgelegd om meer donoren te werven. Allemaal leveren ze meer geregistreerde donoren op dan in het huidige systeem het geval is. Het gaat om korting op de ziektekostenpremie, voorrang op de wachtlijst voor geregistreerde donoren en 'geen donor, geen orgaan'.Eén op de vijf donoren registreert zich nietEén op de vijf deelnemers aan onze enquête 'nier te koop' wil wel orgaandonor zijn, maar laat zich niet als zodanig registreren.

Iets meer dan de helft (54 procent) geeft aan dat hij/zij na het overlijden organen ter beschikking wil stellen voor transplantatie.

Toch heeft slechts 34 procent zich daadwerkelijk als orgaandonor geregistreerd. Dat betekent dat 20 procent, dus één op de vijf, wel zijn organen af wil staan maar dit niet laat vastleggen. Waarom hebben deze mensen nog geen formulier ingevuld? De belangrijkste reden is dat het er nog niet van is gekomen of dat ze nog nooit een formulier hebben gezien. Ook zeggen veel mensen dat de procedure rond het afstaan van organen voor hen erg onduidelijk is, ze hebben de indruk dat ze nog in leven zijn wanneer de organen verwijderd worden. Betalen voor organenHet afstaan van een nier aan een dierbare bij leven ligt minder gevoelig dan het afstaan van een orgaan na overlijden, 78 procent zou een nier afstaan aan een naaste als dat nodig zou zijn. 8 procent zegt dat ze gratis een nier willen afstaan aan een onbekende, en 7% zou dit tegen een flinke vergoeding willen doen. Een kwart van de deelnemers (24 procent) geeft aan dat ze bereid zijn een flink bedrag te betalen voor een orgaan als ze dat nodig zouden hebben.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.