Veel burgemeesters uit de provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland stellen dat hun gemeente structureel te weinig middelen heeft om de problemen rondom de handel in synthetische drugs aan te pakken. EenVandaag ondervroeg 41 burgemeesters uit de zuidelijke provincies. Ruim twee derde van hen (68%) zegt onvoldoende financiële middelen te hebben om overlast aan te pakken.

Minister Opstelten maakte vorige maand bekend geen extra fondsen te willen vrijmaken voor het bestrijden van de drugsgerelateerde criminaliteit in Zuid-Nederland. Veel burgemeesters stellen dat ze de problemen zonder extra geld en middelen niet onder controle krijgen.

“In de huidige omstandigheden kunnen we de problemen niet aan,” aldus een burgemeester. “Politie en OM moeten echt meer middelen krijgen om diep te graven, en drugsorganisaties tot in de kern te ontrafelen. Als we alleen maar dweilen komen we er niet aan toe de kraan dicht te draaien.”

Ervaring

Zeven op de tien ondervraagde burgemeesters melden dat zij de afgelopen twee jaar te maken hebben gehad met illegale lozingen van drugsafval in hun gemeente. De helft werd geconfronteerd met de vondst van drugslabs. Volgens de meeste deelnemers is de overlast door handel in synthetische drugs de laatste jaren toegenomen. Geen enkele burgemeester meldt een afname.

Zorgen

Van de ondervraagde burgemeesters maakt 61 procent zich zorgen over aantasting van het milieu in zijn gemeente. En daaruit voortvloeiend is één op de drie deelnemers ook bezorgd over de gezondheid van zijn inwoners.

Zaterdag 9 augustus besteedt EenVandaag op televisie meer aandacht aan de overlast door synthetische drugs. Het actualiteitenprogramma dook in de wereld van de XTC-productie en brengt in een speciale thema-uitzending de situatie in het zuiden van het land in kaart. Met aandacht voor de omvangrijke milieuschade en risico's voor de volksgezondheid. 

Over het onderzoek

EenVandaag benaderde de afgelopen vier weken alle 115 burgemeesters in Noord-Brabant, Limburg en Zeeland. 41 van hen deden mee aan een onderzoek. Meer informatie over het onderzoek staat op www.eenvandaag.nl

Meer informatie over de Brabantse drugslabproblematiek? Kijk hier.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.