Het is directeur Hans van den Berg van Tata Steel menens: "Ik heb mijn kop eraan verbonden." Vandaag presenteert het staalconcern een plan aan omwonenden om de overlast tegen te gaan. De afgelopen maanden kreeg Tata Steel veel klachten.

Het plan, Roadmap 2030, bevat meer dan 25 maatregelen om overlast tegen te gaan. De komende 10 jaar moeten deze maatregelen de overlast door stof, geur, licht en geluid voor de omwonenden wegnemen.

Zwarte, plakkerige stof

Omwonenden van de fabriek hebben de afgelopen maanden bijna dagelijks geklaagd, vooral over de grafietregens. Een dikke laag zwarte, plakkerige stof bedekte vanaf de zomer van 2018 de dorpen rondom Tata Steel, waaronder Wijk aan Zee. Volgens het bedrijf zelf is dat 2 maanden geleden voor het laatst gebeurd.

Op de klachtensite Stofmelder.nl komen nog wel meldingen van bewoners binnen van zwarte, plakkerige stof. Of dit om grafiet gaat is niet duidelijk. Deze week bleek uit onderzoek van het RIVM dat deze stof zware metalen, waaronder lood, bevat en daarom schadelijk is voor kinderen. Tata Steel besloot daarom per direct de productie aan te passen.

Maatregelen snel in werking

Met de plannen die nu worden gepresenteerd wil Tata Steel dit soort overlast tot een minimum beperken. Zo wordt er een hal met afzuiginstallatie gebouwd die ervoor moet zorgen dat er geen stof meer vrij komt. Verder worden onverharde wegen op het terrein geasfalteerd en worden geluidsdempers vervangen om geluidsoverlast tegen te gaan.

Dat het een tienjarenplan is betekent volgens directeur Hans van den Berg niet dat er pas over 10 jaar resultaat te zien is: "Zo wordt de hal die nu gebouwd wordt al in april 2020 in gebruik genomen. Daar heb ik mijn kop aan verbonden, dus daar kun je mij op afrekenen." Naar sommige vormen van overlast wordt nog wetenschappelijk onderzoek gedaan. Dat is volgens Tata Steel nodig om duidelijk te krijgen hoe je het kunt bestrijden. Hoe lang het gaat duren voordat die uitkomsten resulteren in oplossingen weet het staalbedrijf niet.

Goede buur

Inzet van het plan is een verbetering van de relatie met de buurt. "We hebben ons wel gerealiseerd dat aan de goede buur die we dachten te zijn, nog wel iets te verbeteren valt", zegt Van den Berg.

Het bedrijf zit al 100 jaar op dezelfde plek, maar is sinds zijn komst enorm gegroeid. En ook de buurt eromheen is flink uitgebreid. Van den Berg is wel van mening dat de fabriek kan blijven staan. "De uitdaging is om dat voor elkaar te krijgen."

audio-play
Tv-reportage: Directeur Tata Steel wil door maatregelen weer goede buur worden: 'Daar kun je mij op afrekenen'.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.