
Suzanne Bosman naar EenVandaag
Suzanne Bosman (48) wordt vanaf 1 januari 2014 de vaste presentator van Radio EenVandaag, het nieuwe programma van fusieomroep AVROTROS op Radio 1. Radio EenVandaag wordt vanaf woensdag 1 januari dagelijks van maandag tot en met vrijdag uitgezonden tussen 14.00 uur en 16.30 uur op Radio 1. Naast Suzanne Bosman maken ook Bas van Werven en Jan Mom deel uit van het presentatieteam.
Suzanne Bosman treedt daarnaast ook toe tot het presentatieteam van EenVandaag op televisie. "Ik geniet elke dag bij RTL Nieuws. Er wordt onafgebroken keihard gewerkt om de beste uitzendingen te maken. Maar na bijna 15 jaar is het tijd voor een volgende stap. Naar mijn oude liefde: de radio. Met een nieuwe club mensen mag ik voor een 'nieuwe' omroep een nieuw programma maken. Dat is ongelooflijk spannend!"
Hoofdredacteur Jan Kriek is blij met Suzanne's komst naar de nieuwe fusieomroep. "Ik zie Suzanne als een belangrijke versterking voor EenVandaag. Ze is een ervaren journaliste die zowel op de radio als op televisie kan presenteren en interviewen. Een vakvrouw."
Suzanne Bosman zit sinds 1999 bij RTL Nieuws. Daarvoor werkte ze als redacteur en eindredacteur bij Met Het Oog Op Morgen (NOS), als redacteur en presentator van Hier en Nu Radio (NCRV) en het Radio 1 Journaal (NOS).

Waarom veel mensen nog steeds niets doen aan asbest in hun dak, ondanks regelingen
Op minstens 400.000 oudere daken in ons land ligt nog steeds asbest. Voor huiseigenaren is het duur en ingewikkeld om dit gevaarlijke materiaal te verwijderen. Maar een overheidsfonds, speciaal voor mensen met een laag inkomen, wordt nauwelijks gebruikt.
Slechts twaalf keer maakten mensen aanspraak op het leningenfonds, waar tot en met 2028 ongeveer 9 miljoen euro inzit. De overheid wil de regeling nu verruimen voor alle particuliere dakeigenaren. Nu is het alleen bedoeld voor woningeigenaren met een laag inkomen of een beperkt vermogen.
Gevaar niet onderschat
Dat het fonds zo weinig wordt gebruikt, betekent niet dat mensen het gevaar ervan onderschatten, denkt hoogleraar publieke gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Lex Burdorf.
"Er is best veel aandacht voor de risico's. Bijna iedereen weet dat blootstelling eraan gevaarlijk is. Maar als je enkele duizenden euro's moet betalen voor het dak op je fietsenschuurtje, dat is voor veel mensen geen aantrekkelijke optie. Mensen hebben geen zin om het geld eraan uit te geven, of ze hebben het geld überhaupt niet", legt hij uit.
Sinds 1993 is er in Nederland een verbod op het gebruik van asbest. In 2005 ging een verbod in voor de hele Europese Unie. Toch bestaat er volgens de overheid nog zo'n 80 miljoen vierkante meter aan asbestdaken. Asbest veroorzaakt zo'n 1.000 tot 1.300 doden per jaar.
Hoe het eigenlijk komt dat er nog steeds asbest in daken zit, terwijl het al tientallen jaren verboden is? Hoogleraar Burdorf: "Het is een product dat op ontelbare plekken terecht is gekomen omdat het grootschalig is gebruikt. Vroeger was het goedkoop, veelvoorkomend bouwmateriaal. Dus het is niet zo gek dat het er nog steeds is."
'Ik ga hier geen geld voor lenen'
En het leningenfonds? "Het kan helpen, maar niet voor de vele tienduizenden schuurtjes die achter huizen staan en in volkstuintjes, omdat mensen dan denken: ik ga hier geen geld voor lenen." Want het is en blijft een lening, die je op termijn terug moet betalen.
Burdorf is dan ook sceptisch. "Maar misschien dat veel aandacht zal helpen omdat mensen zich realiseren dat ze dat dak toch maar eens moeten vervangen. Gemeenten hebben op hun website staan wanneer je dat zelf mag laten doen. En misschien, als mensen zich realiseren dat ze het zelf mogen doen, voelt de stap dan misschien ook wel kleiner."
'Breekt moeilijk af'
Of gewoon laten zitten die asbest? Dan is het niet gevaarlijk, toch? Die waarheid is volgens Burdorf 'beperkt houdbaar'. "Ook asbestcement verweert over de tijd. Het brokkelt af, er komen gaten in. De meeste asbest is na 40, 50 jaar zodanig verweerd dat de vezels uit het asbestcement kunnen vrijkomen en dat er dan risico's ontstaan."
"En asbest dat eenmaal in het milieu is, breekt moeilijk af", zegt de hoogleraar. "Daarom moeten we het ook zelf actief saneren." Wat Burdorf betreft is het het beste om te beginnen met het saneren van boerenschuren en andere grote gebouwen die met asbestcement zijn gebouwd. "Daarmee kun je vaart maken. Dan kun je daarna al die kleinere schuurtjes aanpakken."
'Geld kan snel op zijn'
Ondanks dat bouwen met asbest niet meer mag, is het hebben van een asbestdak niet verboden. Een voorstel daarvoor is vorig jaar door de Eerste Kamer verworpen. Er is voor mensen dus ook geen echte stimulans om dat aan te pakken, bevestigt Burdorf.
De gemeente Almere besloot om zelf op te gaan draaien voor de sanering van asbest. "Op zichzelf denk ik dat het een goed idee is", vertelt de hoogleraar, "maar de gemeente moet zich wel realiseren dat het om veel gebouwen kan gaan en dat het geld heel snel op kan zijn."