Veel studenten geven aan dat hun studie er onder zal lijden als zij meer moeten werken door de invoer van het sociaal leenstelsel. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1500 jongeren, onder wie 750 HBO- en WO-studenten.

Bijna de helft van de ondervraagde studenten (43%) geeft aan meer te gaan werken als zij geen basisbeurs meer krijgen tijdens hun master. Volgens acht op de tien (78%) gaat dit ten koste van hun studieresultaten. 

Er worden vanmiddag duizenden scholieren en studenten verwacht op het Haagse Malieveld in een protest tegen het sociaal leenstelsel. Dinsdag stemde de Tweede Kamer voor de invoering ervan. Als de Eerste Kamer akkoord gaat, krijgen nieuwe studenten vanaf volgend studiejaar geen basisbeurs meer. Acht op de tien jongeren uit het onderzoek (82%) vinden het sociaal leenstelsel een slechte zaak.

Slecht geïnformeerd 

Veel studenten weten niet dat zij onder het sociaal leenstelsel vallen als zij in september 2015 of later aan een masteropleiding beginnen. Drie op de tien studenten (30%) die nog geen master volgen, hoorde via het onderzoek dat het sociaal leenstelsel ook voor hen gevolgen heeft. 

Middelbare scholieren

EenVandaag ondervroeg ook 500 middelbare scholieren. De meerderheid (58%) maakt zich zorgen over wat het afschaffen van de basisbeurs voor henzelf betekent. Eén op de zeven (14%) ondervraagde scholieren denkt minder lang te gaan studeren, dus bijvoorbeeld geen master te doen, als het sociaal leenstelsel wordt ingevoerd. Nog eens vier procent zegt dan helemaal niet te gaan studeren.

Gevolgen voor studiekeuze

Het sociaal leenstelsel lijkt ook gevolgen te hebben voor de studiekeuze. Een kwart van de ondervraagde scholieren (26%) zegt door het afschaffen van de basisbeurs te zullen kiezen voor een opleiding met een grotere baangarantie. Ook zegt een deel dichter bij huis te gaan studeren; 44 procent zegt dat het zonder basisbeurs voor hen te duur wordt om op kamers te gaan. 

Uitzending

In Radio EenVandaag een discussie over het sociaal leenstelsel. Gijs Rademaker bespreekt de uitslagen van dit onderzoek. Ook schuiven drie panelleden aan. Daarnaast is Maarten van Poelgeest te gast. Zijn politieke carrière begon als leider van de studentenprotesten op het Malieveld in 1986. Destijds protesteerden zij juist tégen de invoer van de basisbeurs.

Over dit onderzoek

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit ruim 3000 jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 12 tot 14 november 2014, deden 1468 jongeren mee (onder wie 514 middelbare scholieren en 746 HBO- en WO-studenten). De uitslag is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.