Ondanks de eis tot een onmiddellijk staakt-het-vuren van de VN, gaat de strijd in Libië onverminderd door. Door een bombardement op het vliegveld zit de Nederlandse journalist Gerbert van der Aa vast in het land dat steeds verder de chaos in glijdt.

"Vanaf het dak van mijn hotel in Tripoli zag ik dikke rookpluimen toen het vliegveld werd gebombardeerd", vertelt Van der Aa, die in het centrum van de stad verblijft. "Tijdens het weekend waren er constant mortierinslagen te horen." De strijd speelt zich volgens Van der Aa voornamelijk af aan de rand van Tripoli.

Al jaren in chaos

In Libië wordt nog steeds gevochten tussen troepen van krijgsheer Khalifa Haftar en milities van de regering in Tripoli. Het land verkeert al sinds de omverwerping van dictator Kadhafi, in 2011, in grote chaos.

Steeds weer raakten rivaliserende groepen in de strijd om de macht slaags met elkaar. De VN wilde juist deze maand alle partijen bijeenbrengen om tot een politieke oplossing te komen.

Hafter wil zijn spierballen laten zien

Volgens Midden-Oosten kenner Bertus Hendriks is deze conferentie ook precies de reden voor de explosie van geweld. "Haftar was er niet zeker van dat zijn positie sterk genoeg zou zijn, dus wil nu zijn spierballen laten zien, in de hoop meer invloed te krijgen."

Tot nu toe is het hem echter niet gelukt om door de troepen om Tripoli heen te breken. "Er is nu een soort status quo", vult Van der Aa aan. "Het lijkt erop dat geen van beide partijen elkaar kan verslaan." Khalifa Haftar is een oude bekende. In 1969 hielp hij Moammar Kadhafi aan de macht te komen. Om vervolgens, in 2011, mee te werken aan zijn ondergang. Nu aast hij zelf op de macht in Libië.

Luisteren

'De bevolking hunkert naar orde en gezag'

De inwoners van Tripoli zijn volgens Van der Aa niet per se tegen de komst van Haftar. "Er heerst nu al jaren een totale chaos. De milities die het nu voor het zeggen hebben zijn een soort criminele organisaties die zich bezighouden met mensen- en drugssmokkel. De bevolking hunkert naar iemand die daar een einde aan maakt."

Veel landen, ook Europa en de VS steunen nog altijd de internationaal erkende regering van premier Serraj. Haftar onderhoudt weer warme banden met Rusland, Egypte en Saoedi-Arabië.

'Libiërs zijn klaar met de VN'

Hoewel de strijdende partijen zich tot nu toe weinig aantrekken van de oproep tot een staakt-het-vuren van de VN, denkt Hendriks toch dat de oplossing daar vandaan moet komen: "De VN zal het overleg weer op gang moeten brengen."

Volgens Van der Aa verwachten de Libiërs echter niks meer van de VN. "Doordat de VN oproept tot kalmte en verder niks doet, kunnen de milities gewoon hun gang gaan. De anarchie wordt alleen maar groter omdat de VN zich zo machteloos gedraagt." Van der Aa hoopt dat het vliegveld snel weer wordt geopend zodat hij weer naar Nederland kan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.