Opnieuw is een inspraakavond over de opvang van vluchtelingen uitgelopen op een fiasco. In het Brabantse Steenbergen verliep zo'n bijeenkomst, over de vraag of de gemeente openstaat voor opvang, explosief en ‘beneden peil’, aldus de burgemeester. Wie zaten er achter het protest en moet het debat over asielcentra anders georganiseerd worden? 

EenVandaag sprak met voor - en tegenstanders die in Steenbergen waren en de zaal te woord stonden. Ook een reactie van de landelijke actiegroep AZC-alert die bij de bijeenkomst vertegenwoordigd was. Denker des vaderlands en hoogleraar filosofie Marli Huijer reageert op de commotie en het asieldebat dat Nederland meer en meer lijkt te verdelen. Zij vraagt zich af of het telkens organiseren van grote inspraakavonden zin heeft nu de vluchtelingencrisis volgens haar vraagt om daadkrachtige oplossingen van politiek en bestuur.

Grimmige sfeer

De bijeenkomst gisteravond in Steenbergen verliep in een grimmige sfeer. Burgemeester Joseph Vos (CDA) zei te vermoeden dat de negatieve sfeer bewust is gecreëerd. Voorstanders van een azc zouden zich niet hebben durven uitspreken. Vos: ‘Ik sluit niet uit dat mensen bang zijn om iets te zeggen over dit thema.’ Ook denkt hij dat een deel van de tegenstanders van buiten kwam.

Op de bijeenkomst over de komst van een azc kwamen honderden mensen af. Van tevoren waren er luidruchtige protesten. Ook tijdens de avond schreeuwden bezoekers leuzen zoals ‘azc, weg ermee!’, of ‘we gaan op vossenjacht’, refererend aan de burgemeester.

De sprekers tijdens de bijeenkomst waren vooral tegenstanders. Een vrouw die zich uitspraak voor de komst van asielzoekers werd uitgejoeld

Burgers  uitten zorgen over de veiligheid in de gemeente of waardevermindering van hun huis bij de komst van een azc. Sommigen gaven aan te vrezen voor de normen en waarden van asielzoekers.

Noodverordening

’s Middags was er een noodverordening ingesteld vanwege de vrees dat fans van de harde kern van Feyenoord naar Steenbergen wilden komen om te rellen. Volgens Omroep Brabant waren er wel enkele aanwezigen met Feyenoord-shirts in de zaal.

Weert

Radioverslaggever Botte Jellema is in het Limburgse Weert. Daar is vanavond een bijeenkomst voor inwoners, die gaat over het azc in de lokale kazerne. En er is geen ophef in die gemeente over de aanwezigheid van asielzoekers.

 

De strekking daar luidt: als je maar genoeg uitlegt aan bewoners en ze meeneemt in het waarom, dan is het mogelijk om onrust wel te voorkomen.

Iedereen is welkom in de hal van het stadhuis, laat het gemeentebestuur weten. Volgens hoogleraar lokale politiek Marcel Boogers is dat geen verstandige opzet. Beter is het om met kleine groepjes om de tafel te zitten, buurtbewoners bijvoorbeeld, in plaats van de hele gemeente. Dat is dè manier om te voorkomen dat alleen de meest extreme stemmen worden gehoord. Hoogleraar Marcel Boogers en Jos Heijmans, burgemeester van Weert spreken erover in Radio een Vandaag.

Angst?

“Angst voor de vreemdeling” hoor je dan meteen zeggen, maar is dat ook zo? Emeritus hoogleraar in de geschiedfilosofie Frank Ankersmit geeft er liever een andere naam aan.

In Radio EenVandaag vertelt hij welke naam dan wel passend is en hoe we hier mee om kunnen gaan.