Een groep artsen heeft een steunfonds opgericht om zorgmedewerkers die getroffen worden door Covid-19 financieel te ondersteunen. Snel en zonder administratieve rompslomp. Maar bijna niemand kent het fonds: er zijn nog maar zeventien aanvragen binnen.

Het steunfonds dat Stichting Zorg na Werken in Coronazorg (ZWiC) heet, is opgericht door twee chirurgen van het UMC Utrecht. Ze zamelen geld in via crowdfunding om te voorkomen dat zieke zorgverleners - naast de fysieke impact - ook nog in de problemen komen door de financiële gevolgen van de ziekte. Gevolgen voor henzelf, of in het ergste geval voor hun nabestaanden.

Snel financiële steun

Deze extra financiële steun moet snel en zonder bureaucratisch gedoe terecht komen bij mensen die dit hard nodig hebben, vindt de stichting. Bij mensen zoals de 55-jarige Max Hashimi uit Maastricht. Sinds 2007 werkt Hashimi als zzp'er in de zorg. Via een bemiddelingsbureau helpt hij mensen bij de persoonlijke verzorging, toiletgang of maaltijden.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft Hashimi niet. "Dit was niet te betalen op mijn leeftijd. En het leek gelukkig ook niet nodig - tot de coronacrisis."

'Weken in levensgevaar'

Op 15 april werd Hashimi ziek. Ik werkte toen in een verpleeghuis waar veel collega's besmet raakten met het coronavirus", vertelt hij. De schrik zit er nog goed in bij hem en zijn gezin. "Ik heb een volle maand in het ziekenhuis gelegen, ben echt heel erg ziek geweest. De eerste weken op de ic was ik in levensgevaar. Het was een heel enge en heel onzekere periode."

Ook Diloro, zijn echtgenote, ervaarde de afgelopen tijd als traumatisch: "Het was de ergste tijd uit ons leven", vertelt zij. "We waren zo bang dat hij het niet zou halen."

Lees ook

Eenmalig 30.000 euro

En toen kwamen er ook nog de financiële zorgen bij, doordat Hashimi's inkomen opeens én langdurig wegviel. Gelukkig wist hij de weg naar de ZWiC wél te vinden. "Zorgverleners die op de intensive care terecht zijn gekomen, kunnen aanspraak maken op een eenmalige aanvullende bijdrage van 30.000 euro", vertelt verzekeringsarts Rob Kok, die nauw betrokken is bij Zorg na Werken in Coronazorg.

"En nabestaanden van zorgverleners die komen te overlijden door Covid-19, kunnen aanspraak maken op een eenmalige bijdrage van 50.000 euro. We denken dat mensen daarmee in ieder geval voor de eerste 1 á 2 jaar financieel een beetje uit de brand zijn geholpen, of ze nu in loondienst werken of als zzp'er."

Tientallen zorgmedewerkers op ic's

In totaal zijn zo'n 3.000 Nederlandse patiënten met Covid-19 opgenomen geweest op verschillende ic-afdelingen. Hoeveel van hen zorgverleners zijn, is nog niet bekend. "Maar we gaan uit van tientallen mensen, misschien wel meer", zegt Kok.

De stichting Zorg na Werken in Coronazorg heeft inmiddels zo'n 4 miljoen euro opgehaald, en dat bedrag is door het minsterie van VWS verdubbeld tot 8 miljoen. Een schappelijk bedrag, dus Kok hoopt dat meer mensen zich melden.

Zeventien aanvragen

Tot nu toe heeft de stichting zeventien aanvragen binnengekregen voor financiële hulp uit het steunfonds. Kok beoordeelt deze aanvragen samen met een arbeidsjurist en een verpleegkundige. "Het is een vrij simpel verhaal: mensen moeten op de ic hebben gelegen, en verder vooral aannemelijk kunnen maken dat ze het geld echt hard nodig hebben."

Daarom komen bijvoorbeeld medisch specialisten en huisartsen niet in aanmerking. Die zijn financieel over het algemeen goed voorzien. "Het zijn de verpleegkundigen, de ambulancebroeders en de thuiszorgmedewerkers die in financiële nood kunnen raken als langdurig ziek worden. En juist zij staan in de frontlinie wat het verzorgen van coronapatiënten betreft."

'We kunnen echt helpen'

De stichting gaat ervan uit dat nog meer mensen in aanmerking komen voor financiële steun. "We hopen dat veel zorgverleners de weg naar ons weten te vinden. We kunnen hen echt snel helpen als ze financiële zorgen hebben vanwege Covid-19", benadrukt Kok.

Ook denken Kok en zijn collega's dat de kans op een nieuwe Covid-19 golf vrij groot is. "Dus voorlopig blijven we geld inzamelen, zodat we ook in de toekomst financieel kunnen bijspringen als dat nodig zou zijn."

Hulp komt als geroepen

Voor Max Hashimi en zijn gezin komt de hulp in elk geval als geroepen: alle lopende kosten en de extra uitgaven voor het revalidatietraject kunnen met de financiële steun betaald worden.

Hashimi is nu volop bezig met revalideren, hij hoopt in augustus weer voorzichtig aan het werk te kunnen gaan.

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.