Ruim een week voor de Provinciale Statenverkiezingen staan de VVD en PvdA samen met de ‘constructieve drie’ (D66, ChristenUnie, SGP) niet op een meerderheid voor de Eerste Kamer. De vijf partijen noteren gezamenlijk 33 zetels; vijf te weinig voor een meerderheid.
Dat blijkt uit De Stemming, de politieke peiling van EenVandaag, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. Kiezers is gevraagd naar hun stemvoorkeur voor de Provinciale Staten. De uitslag is vervolgens omgerekend naar Eerste Kamerzetels. Deze peiling is gehouden vóórdat gisteravond minister Opstelten en staatssecretaris Teeven hun aftreden bekend maakten.
De VVD en de PvdA blijven in vergelijking met drie weken geleden stabiel op respectievelijk 11 en 6 zetels. Dat zijn er 13 minder dan ze nu in de Eerste Kamer hebben. Ook de ChristenUnie (4) en SGP (2) blijven de laatste drie weken stabiel. D66 verliest een zetel en eindigt op 10 – dat is overigens een verdubbeling van het huidige aantal Eerste Kamerzetels.
Het zetelaantal van GroenLinks verdubbelt ten opzichte van de vorige peiling naar 4 zetels. De PVV blijft in de Stemming de grootste partij met 12 virtuele Senaatszetels. De regionale en lokale partijen halen 1 zetel op het landelijke toneel.
De volledige zeteluitslag voor de Eerste Kamer is als volgt: VVD 11 (-), PvdA 6 (-), PVV 12 (-), CDA 11 (+1), SP 10 (-1), GL 4 (+2), D66 10 (-1), CU 4 (-), SGP 2(-), PvdD 2(-), 50PLUS 2 (-1), OSF 1 (-).
Over De Stemming
Het onderzoek is gehouden van 6 tot en met 9 maart 2015. Dat is voordat het nieuws over het opstappen van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven bekend werd.
Er deden 7486 respondenten mee. De respondenten is gevraagd naar hun stemgedrag als er vandaag verkiezingen voor de Provinciale Staten zouden zijn. Kiezers konden in totaal vijf stemmen verdelen. Alleen kiezers die aangeven zeker te gaan stemmen zijn opgenomen in de uitslag.
De uitslag is vervolgens gecorrigeerd voor de hoeveelheid Statenleden per provincie, en voor de stemwaarde die de Statenleden in elke provincie hebben bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer. Er wordt in deze peiling geassumeerd dat elk Statenlid bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer op een kandidaat van de eigen partij stemt.
De Stemming is gebaseerd op een steekproef uit het GfK online panel. De steekproef is gestratificeerd naar CEBUCO-regio, sekse, leeftijd en opleiding, het stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van september 2012 en religieuze overtuiging per CBS-landsdeel. Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.