Het vogelrevalidatiecentrum in Zundert kan het groeiende aantal oehoes niet meer aan. Daarom opent zaterdag een extra groot oehoe-verblijf. De in beslag genomen nachtroofvogels kunnen niet meer in de natuur worden uitgezet. "Dan krijg je 'terror-oehoes'."
De oehoe is Europa's grootste nachtroofvogel. Volgens voorzitter van het vogelrevalidatiecentrum, Charles Brosens, kunnen de in beslag genomen dieren niet terug de natuur in. Ze zijn teveel aan mensen gewend. "Dan zou je 'terror-oehoes' krijgen en dat willen we niet."
In het kooitje van een papegaai
Steeds meer oehoes worden door de politie in beslag genomen en naar vogelrevalidatiecentrum Zundert gebracht. De politie wordt vaak getipt over oehoes die in hele kleine kooien zitten, vertelt Charles Brosens. "Veel mensen stoppen deze grote uil gewoon in een kooitje van een papegaai. Die beesten kunnen 25 à 30 jaar worden en zijn soms behoorlijk agressief. Voor de behuizing van oehoes zijn geen wettelijke richtlijnen zoals die er in Duitsland en België wel zijn. Dat moet ook hier in Nederland zo moeten zijn."
"De oehoe heeft veel ruimte nodig. Dit dier is helemaal niet geschikt om als huisdier te houden", zegt Brosens. Dat de uil voor een luttel bedrag van 150 euro op Marktplaats te koop is vindt Charles Brosens 'bij de beesten af'.
Oehoes zijn geen huisdieren. Ze houden zou eigenlijk helemaal niet moeten mogen.
Charles Brosens
Raar gedrag en immuniteit
"Oehoes horen niet een een kooi, ook niet als die een paar meter groot is", zegt Marieke Dijksman van de Vogelbescherming. "Zo'n beest heeft een spanwijdte van bijna 2 meter. Er zijn geen regels voor de grootte van de kooi als je een oehoe wilt houden. Wij pleiten al jaren voor een 'negatieve' huisdierenlijst met daarop dieren die niet geschikt zijn om te houden als huisdier. Daarop zouden ook andere roofvogels als buizerds en andere uilen op moeten."
Ontsnapte oehoes kunnen in het wild raar gedrag vertonen. En wanneer ze zich voortplanten kunnen ze ook de gezondheid van de wilde populatie beïnvloeden. Tamme vogels kregen medicijnen of zijn immuun voor zaken waar wilde dieren niet immuun voor zijn. "Als gekweekte dieren ontsnappen, wat vaak gebeurt, dan kunnen ze zich met wilde dieren voortplanten", legt Dijksman uit. "Hun genen zijn heel anders, ze kunnen ziektes overbrengen en onnatuurlijk gedrag vertonen. De beroemde 'terror-oehoe' is daar een voorbeeld van."
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit laat weten dat ze werken aan nieuwe richtlijnen voor het houden van roofvogels. Deze maatregelen zullen dan ook worden gehandhaafd.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.