Vorige maand werd een motie van SP en CDA aangenomen zodat 10.000 mensen die al jaren permanent in Nederland verblijven, eindelijk een paspoort konden krijgen. Nu gooit staatssecretaris Broekers-Knol roet in het eten.
"Ik ben echt gefrustreerd", reageert Yosef Tekeste Yemane. Hij probeert al jaren een Nederlands paspoort te krijgen. Vijf jaar na de toekenning van zijn status en die van tienduizenden anderen, had deze groep mensen recht op een Nederlands paspoort. Maar omdat de regels zijn veranderd, moeten deze mensen nu een geboortebewijs laten zien en dat kunnen de meesten niet.
27 jaar in Nederland
"Er is democratisch besloten dat ik en mijn lotgenoten een Nederlands paspoort krijgen en nu komt staatssecretaris Broekers-Knol van Vreemdelingenzaken met een smoes", zegt Tekeste Yemane.
Op zijn tweede kwam hij naar Nederland vanuit Ethiopië. Hij woont al 27 jaar in Nederland en strijdt al jaren om een paspoort te krijgen. Hij was ontzettend blij dat hij eindelijk een paspoort zou krijgen.
Woest
'Ontdaan' is CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg over de actie van staatsecretaris Ankie Broekers-Knol. SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk vindt het een 'enorme domper' en noemt het een 'doorzichtige vertragingstactiek.' Broekers-Knol (VVD) weigert namelijk een aangenomen motie van de twee volksvertegenwoordigers uit te voeren.
"De staatssecretaris leert niet van de toeslagenaffaire. Ze is blind voor hoe mensen door het systeem gemangeld worden. Waar ben je dan mee bezig?", vraagt een zwaar geïrriteerde Van Toorenburg zich af. In een reactie laat staatssecretaris Broekers-Knol aan de Tweede Kamer weten dat ze eerst onderzoek willen laten doen. Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) moet kijken of er knelpunten zijn.
Veranderen van de regels
In februari werd een motie van Van Dijk (SP) en Van Toorenburg (CDA) aangenomen, die het kabinet vroeg de belemmeringen weg te nemen om aan een groep van ruim 10.000 mensen een Nederlands paspoort te geven. Deze groep mocht in ons land blijven na het generaal-pardon uit 2007. Twee jaar later werden echter de regels voor naturalisatie veranderd; voor het Nederlanderschap moet een paspoort of een geboorteakte uit het land van herkomst getoond worden. Dat blijkt voor velen een onmogelijke eis te zijn, waardoor een Nederlands paspoort onbereikbaar is geworden.
'Geen volwaardig mensen kunnen zijn'
"Hoezo knelpunten?!", briest Van Dijk over het onderzoek dat de staatssecretaris wil laten uitvoeren. "Het is al vier keer onderzocht en het is echt simpel om te regelen." Volgens het SP-Tweede Kamerlid gaat het om een groep mensen die eigenlijk al Nederlander is 'alleen hebben ze nog geen paspoort'.
"Broekers-Knol belemmert hun leven. Waar moet je tegenwoordig allemaal niet een kopie van je paspoort meenemen? Het is politieke onwil, doe iets." Van Toorenburg somt op tegen welke problemen de 'generaal-pardonners' aanlopen: "Moeilijkheden met een hypotheek, werk, trouwen en reizen. Op deze manier kan je geen volwaardig mens zijn. Het is gewoon een totaal gebrek aan politieke moed van Broekers-Knol."
Kennelijk wil de VVD nog tweederangsburgers in ons land hebben.
Madeleine van Toorenburg (CDA)
Experts
Tekeste Yemane vertelt dat veel van zijn lotgenoten zijn geschrokken. "Na tien jaar zijn we nog nooit zo dichtbij geweest en nu is er de angst dat er weer niets gaat gebeuren."
Broekers-Knol schreef in haar antwoord aan de Tweede Kamer dat de onderzoekresultaten voor de zomer verwacht worden en dat er dan expert-meetings gehouden worden. SP-Tweede Kamerlid Van Dijk concludeert cynisch: "Na de verkiezingen is mijn CDA-collega Van Toorenburg vertrokken uit de Tweede Kamer. Misschien gokt de staatssecretaris daar wel op. Maar ik gewoon door." Ook Tekeste Yemane blijft strijdvaardig: "Ik zal blijven doorgaan, er moet gewoon gehandeld worden."
Tekeste Yemane was blij dat hij na 27 jaar eindelijk een paspoort zou krijgen
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.