Jeangu Macrooy zal de longen uit zijn lijf zingen tijdens het Songfestival en is er trots op dat hij voor Nederland uitkomt. Maar er is één dag per jaar dat hij het moeilijk heeft: tijdens Keti Koti, de viering van de afschaffing van de slavernij.
De 26-jarige Jeangu Macrooy is op een punt in zijn leven waar hij een paar jaar geleden alleen van kon dromen. Zijn besluit om 7 jaar geleden Suriname achter zich te laten en afscheid te nemen van zijn tweelingbroer om hier een muziekopleiding te volgen, noemt hij de belangrijkste beslissing uit zijn leven. Inmiddels heeft hij een aantal hits op zijn naam staan én vertegenwoordigt hij Nederland op het Songfestival.
'Het zal toch niet?'
Maar er schuurt iets bij de singer-songwriter als hem wordt gevraagd naar zijn ervaringen met racisme in Nederland. "Ik heb er zelf nooit openlijk mee te maken gehad", antwoordt hij eerst. Maar kort daarna bedenkt hij zich.
"Alhoewel, ik heb wel situaties meegemaakt waarvan ik dacht: het zal toch niet zijn omdat ik de enige zwarte persoon ben op deze plek? Ik weet hoe het is als je in de trein gaat zitten tegenover iemand en die persoon pakt zijn tas en drukt deze tegen zich aan."
Lees ook
Lied over onwetendheid
Macrooys grootste hit is het nummer Grow, waarmee hij afgelopen mei tijdens het Songfestival in Ahoy zou staan. Toch is er een ander nummer dat voor hemzelf belangrijker is: Gold, zijn eerste single in Nederland, uitgebracht in 2016. Het lied gaat over onwetendheid en hoe hij bij aankomst in Nederland werd geconfronteerd met de enorme rijkdom hier.
"Ik wist wel dat Nederland rijk was, maar zo rijk had ik me niet gerealiseerd. Daarbij drong het besef door dat een deel van die welvaart tot stand is gekomen in de koloniën. Ten koste van mensen wiens levens werden geofferd om winst te maken."
Verslaggever Vanessa Lamsvelt wandelde door Amsterdam met Jeangu Macrooy
Keti Koti in Nederland nog klein
De afschaffing van slavernij wordt in Suriname elk jaar op 1 juli groots gevierd tijdens Keti Koti, dat 'verbroken ketenen' betekent. Het is in Suriname een nationale feestdag en Jeangu is geschokt dat het in Nederland bij kleine, lokale herdenkingen blijft.
"Ik loop elk jaar naar de herdenking in het Amsterdamse Oosterpark en ik merk dat veel mensen zich hier niet bewust zijn van waar de dag over gaat en waarom het belangrijk is. Dat vind ik heel pijnlijk. Keti Koti is de enige dag dat ik me niet helemaal gezien voel hier in Nederland."
Muzikaal succes
Muzikaal heeft het nummer Gold hem veel succes gebracht, hij werd erdoor in 2016 uitgeroepen tot 3FM Serious Talent. Maar de boodschap van het lied is naar zijn idee niet overgekomen.
"Nee, ik denk dat heel veel mensen dat pas veel later zijn gaan beseffen en ik denk dat er mensen zijn die het zelfs nu nog niet begrijpen. Maar ik hoop wel dat daar verandering in gaat komen."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.