"Dat is raar. Ik pin, maar ik krijg geen geld." Vol ongeloof keek Sonakshi uit Den Haag naar de pinautomaat. Ze is niet de enige. 18.000 Haagse jongeren zitten diep in de schulden. Een nieuwe pilot moet hier nu een einde aan maken.
De schreeuwende kortingen achter de etalageramen, de 'leuke' spulletjes voor in huis of grappige frutsels voor de kinderen. Doordat ze de verleidingen van de winkelstraat in de stad niet kon weerstaan stortte Sonakshi zich in de financiële ellende. "Het waren steeds kleine bedragen van rond de 5 euro, maar veel kleine bedragen stapelden zich op tot een groot bedrag. Betaal je bij de kassa toch weer 100 euro. Drie winkels verder is je pinpas leeg."
Vervelende brieven
Sonakshi was 21 jaar toen ze het huis uit ging. Daardoor verdween ook de financiële controle van haar moeder. "Ik opende geen enveloppen meer. Het waren alleen maar vervelende brieven." Ze verloor het overzicht over haar financiën. Door de hoge schulden werd uiteindelijk beslag gelegd op al haar inkomsten, inclusief haar bijstandsuitkering.
Het geval van Sonakshi staat niet op zich. Nog steeds kampen veel andere jongvolwassenen met geldproblemen. Alleen al in Den Haag zijn dat 18.000 jongeren tussen de 18 en 27 jaar. En dat gaat niet om een paar honderd euro. De groep staat tussen de 11.000 en 18.000 euro in het rood.
Toekomstperspectief
Veel van deze jongeren leven van een uitkering of van een minimumloon. Zonder hulp verdwijnt hun toekomstperspectief als sneeuw voor de zon. Hoeveel jongeren er in totaal in de schulden zitten is niet onderzocht. Dat het gaat om meerdere tienduizenden is wel duidelijk.
Om die schuldjongeren uit de financiële put te krijgen, is in Den Haag de pilot 'Jongeren Perspectief Fonds' gestart. Met hulp van ING en Aegon kunnen schulden gesaneerd worden. Om te voorkomen dat deze jongeren opnieuw in de schulden komen, moeten ze wel aan strenge eisen voldoen. Zo moeten ze naar school, aan het werk en een maatschappelijke tegenprestatie verlenen. Als alles goed gaat, worden de schulden kwijtgescholden en wacht een nieuwe toekomst.
'Zelfvertrouwen teruggegeven'
Zo ook voor Sonakshi. Ze liep stage in de zorg. "Het heeft me geholpen om weer een stuk socialer te worden. Hopelijk kan ik nu ook een echte baan in de zorg krijgen." Als beloning voor haar inzet kocht het JPF haar schulden af en hoeft ze niets terug te betalen.
Ook kreeg ze persoonlijke hulp van een 'buddy', Indra Kadirbaks-Lakhi. Haar buddy was er niet zozeer om mee te kijken in het huishoudboekje, haar doel was om Sonakshi op alle mogelijke manieren te ondersteunen. "Ik was er wanneer de tranen er waren, wanneer ze het helemaal niet meer zag zitten, wanneer ze formulieren moest invullen en geen idee had hoe dat moest. "Het droeg allemaal bij aan haar belangrijkste doel: "Ik wilde Sonakshi haar zelfvertrouwen teruggeven. Dat is gelukt."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.