Vergaderen op luxe locaties, dure pakken en snoepreisjes: nog voor het einde van de maand komt de Nationale Politie met een rapport over de bestedingen van haar medezeggenschapsorgaan, de Centrale Ondernemings Raad (COR).
Al maanden kampt de Nationale Politie met een aanhoudende stroom publicaties over de, inmiddels voormalig, COR-voorman Frank Giltay. Hij zou met geld gesmeten hebben in een tijd waarin de politie zelf fors moet bezuinigen. De Telegraaf en De Volkskrant schetsen een ontluisterend beeld van het bestedingspatroon van Giltay en de leden uit het dagelijks bestuur. Lunches en diners in een etablissement aan het water in Almere, een reisje naar de Antillen en zelfs, met partners dineren en overnachten in het luxueuze Amstel hotel in Amsterdam.
'Geldsmijtrel'
Een rel is geboren. ‘Geldsmijtrel’, ‘Zonnekoning van de OR’, koppen de kranten. EenVandaag spreekt met betrokkenen in politiekringen. Zij bevestigen dat beeld. Zo zegt een bron over de reis naar Curaçao:
“Die training duurde drie dagen, ze waren er tien dagen. Zijn secretaresse had een tas met contanten, gepind door Frank. Met de creditcard die hij van Korpschef Bouman had gekregen. Bonnetjes werden ingeleverd bij de secretaresse van Frank.”
Een andere bron zegt dat Frank Giltay zou hebben laten weten dat geld sowieso geen probleem binnen de COR zou zijn. Alles zou van boven zijn gedekt.
'Giltay zei tegen mij: ik heb carte blanche van Bouman'
Betrokkenen vertellen ons dat Giltay meerdere malen zou zijn aangesproken op het excessieve bestedingspatroon. Maar echte veranderingen bleven uit.
“Ze bleven maar in dat restaurant vergaderen.”
Dat verandert als Gerard Bouman begin dit jaar vertrekt als baas van de nationale politie. De nieuwe korpschef Erik Alerboom kondigt deze zomer een oriënterend onderzoek aan. Niet veel later komt de Volkskrant met een vernietigende publicatie over de uitspattingen van de COR. Giltay zou een aantal leden van de COR hebben getracteerd op een diner en overnachting in het Amstel Hotel. Inclusief partner. Kosten? Een dikke tienduizend euro.
Aangifte tegen Giltay
Inmiddels heeft Frank Giltay zijn functie neergelegd. in een brief aan de COR-leden schrijft hij:
‘(..)Voor het gedeelte waar ik verantwoordelijk voor kan zijn, bied ik mijn welgemeende verontschuldigingen aan. Mijn intenties zijn altijd goed geweest, maar ik heb de schijn nu tegen mij gekregen’,
In juli treedt ook het dagelijks bestuur van COR tijdelijk terug, in afwachting van het rapport. Dat rapport zal naar verwachting komende week verschijnen. Pikant detail is dat de huidige korpschef Akerboom vorige week al aangifte heeft gedaan tegen Giltay: valsheid in geschrifte, oplichting en verduistering luidt de aanklacht tegen Giltay en een ondernemer waarmee Giltay zaken deed.
Wat is de rol van oud-korpschef Gerard Bouman?
Bronnen binnen politie vragen zich af waarom Giltay zoveel ruimte zou hebben gekregen. Had hij inderdaad carte blanche van Korpschef Gerard Bouman, zoals bronnen beweren? En waarom kreeg hij die dan? Sommigen suggereren dat Bouman doelbewust stroop om de mond van Giltay heeft gesmeerd. Zo kon de korpschef moeilijke beslissingen relatief geruisloos langs een makke ondernemingsraad lozen. De band tussen Bouman en de baas van de ondernemingsraad was hecht, te hecht, zeggen bronnen.
“ Ze gingen vaak samen uit eten. Dat kan functioneel zijn, maar als er dan geen anderen bij aanwezig zijn, wordt dat bedenkelijk. Zeker als het vaker voorkomt.”
Bronnen spreken tegen Eenvandaag de vrees uit dat het rapport zich beperkt tot de uitgaven van de COR. De rol van Gerard Bouman zou dan niet, of slechts beperkt, worden onderzocht, terwijl dat volgens sommigen de kern van het probleem zou zijn geweest.
Maar grote vraag is natuurlijk wat was de rol van Bouman? Heeft ie de COR bewust de ruimte gegeven om zijn plannen er door heen te drukken
In EenVandaag, aan de vooravond van het rapport een reconstructie op basis van eerdere publicaties, aangevuld met eigen bronnen en een interview met integriteitsdeskundige, emeritus hoogleraar Hans van den Heuvel. Frank Giltay en de leden van de COR willen nu niet reageren op de bevindingen.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.