De Van Ghentkazerne in Rotterdam moet over drie jaar dicht. Dat heeft het kabinet besloten. Met het vertrek van de mariniers komt er einde aan eeuwenlange aanwezigheid van het korps mariniers in de havenstad, want de kazerne is de thuisbasis voor iedere marinier: hier volgt hij z’n opleiding om erna uit te zwerven over de wereld.

Er werken ruim 300 mensen aan het Toepad in Rotterdam en het gebouw biedt plek aan honderden mariniers in opleiding. De hechte band tussen Rotterdam en de militairen bestaat al eeuwen maar werd definitief bezegeld toen de mariniers in de meidagen van 1940 stand wisten te houden tegen de oprukkende Duitsers en zich pas overgaven toen Rotterdam werd plat gebombardeerd.

Sluiting voorkomen

De geplande sluiting komt dan ook hard in Rotterdam. Ook de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb ziet de militairen dan met lede ogen vertrekken: los van de immateriële band is er afgelopen twee jaar ook nog eens voor ruim 700.000 euro verbouwd aan de kazerne. Aboutaleb wil nu proberen de Tweede Kamer ervan te weerhouden om de kazerne te sluiten. De plannen van het kabinet om de kazerne te sluiten werden op Prinsjesdag bekend.

In EenVandaag een beeld van de rijke geschiedenis en de onzekere toekomst van de Van Ghentkazerne. We spreken met burgemeester Aboutaleb en oud-mariniers Ruud Bonte, Peter de man en Jan-Willem van Borselen. Die laatste schreef het boek 'De Marinierskazerne van Rotterdam'.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.