Inwoners van Stadskanaal en omgeving moeten voortaan omrijden voor acute zorg. De spoedeisende hulp-afdeling van het Refaja ziekenhuissloot vandaag. De sluiting is onderdeel van een reorganisatie waarbij in totaal 500 banen verdwijnen.

De sluiting van de spoedeisende hulp (SEH) zorgt voor onrust onder de bewoners. Zij maken zich zorgen of alle zorg nog wel voor hen beschikbaar blijft. Ook Marinka van Dijk, huisarts vlakbij het dorpje Stadskanaal, herkent die onrust onder haar patiënten. "Mensen voel zich tekort gedaan", zegt ze. "Er vallen steeds meer dingen weg die ze eerder wel hadden". Bovendien leven er in de streek veel mensen met een kleine portemonnee, voor wie een reis naar Emmen of Zwolle extra hard aankomt.

'Tranen willen we niet bedwingen'

Het personeel, dat deze maandag voor het laatst de spoedeisende hulp-afdeling bemande, neemt afscheid van de patiënten met een groot spandoek dat aan de hoofdingang werd gehangen. 'Tranen willen we niet bedwingen', schrijven ze.

Luisteren

Huisarts Van Dijk heeft begrip voor het besluit van het ziekenhuis. "Er stonden in de nachten vier man SEH-personeel, plus een OK-team en een chirurg en anesthesist. En dan kwamen er gemiddeld twee patiënten langs. Dan begrijp ik de economische afweging wel."

Tekort aan personeel

Overigens ligt er niet alleen een economische afweging ten grondslag aan het besluit. In het hele land is er een tekort aan SEH-personeel en krimpregio's als deze is het tekort nog nijpender. "De laatste maanden werd de afdeling voornamelijk bemand door uitzendpersoneel. Dat lijkt me ook niet wenselijk."

Bij het verdwijnen van de SEH-afdeling worden de nieuwe aanrijtijden van ambulances volgens Van Dijk wel een spannend punt. Er moeten genoeg ambulances zijn, stelt de huisarts, want ze hebben voldoende tijd gehad om te anticiperen. "Maar het is afhankelijk van of patiënten direct naar de juiste locaties worden gebracht", zegt Van Dijk. "Anders komen er nog meer verplaatsingen en raken ze in de knel met de ambulances."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.