Sportkoepel NOC*NSF praatte vandaag met het ministerie over een noodfonds voor sportclubs. Veel clubs leiden verlies door de hoge energierekeningen. Voor het zwembad in Akkrum komt een noodfonds mogelijk te laat. Dat sluit in april de deuren.

Het was een teleurstelling voor 200 kinderen toen zwemleraar Hendrik Jan Nijdam hen vertelde dat het zwembad moet gaan sluiten. "Alle kinderen in de omgeving hebben hier zwemles", vertelt hij.

Ten koste van zorg

Het zwembad van verzorgingshuis Leppehiem in het Friese Akkrum gaat per april volgend jaar sluiten, is de bedoeling. Het contract met de zwemschool is opgezegd: de stookkosten zijn te hoog en als het verzorgingshuis extra geld in het zwemwater moet steken, gaat dat ten koste van de zorg.

Naast dat het zwembad wordt gebruikt door de zorginstelling wordt er ook zwemles gegeven door De Badmeester. Al 13 jaar leert Nijdam kinderen uit de wijde omgeving er zwemmen. "Ik vind het belangrijk dat kinderen hier in de regio goed kunnen zwemmen."

6000 euro aan stookkosten

"Zo'n klein zwembad zoals dit kost ongeveer op 1500 euro per maand aan energiekosten", legt de badmeester uit. Maar met de huidige prijsstijgingen vreest hij dat de stookkosten zullen uitkomen op wel 5000 à 6000 euro in de maand. "Dat zou betekenen dat de tarieven voor de zwemles keer twee zouden moeten."

En dat laatste is volgens Nijdam in deze tijden van hoge inflatie geen optie. "Veel mensen kunnen en willen zo'n hoge prijs niet betalen", denkt hij. Het zorgcentrum in Akkrum heeft aangeklopt bij de gemeente voor financiële steun, maar die geeft niet thuis. Terwijl het zwembad ooit wel gebouwd werd met gemeenschapsgeld.

Noodfonds voor sportinstellingen?

Minister Conny Helder voor Langdurige Zorg en Sport sprak vandaag met sportbonden over een eventueel noodfonds voor sporthallen, zwembanen en ijshallen.

"Het probleem is het allergrootst bij zwembaden en ijsbanen", weet Liselot Meelker van NOC*NSF. "Van de zwembaden is berekend dat er 200 moeten sluiten. Dat heeft enorme gevolgen voor iedereen die daar gebruik van maakt. Denk aan zwemles en revalidatie."

Weinig vertrouwen

Zwemleraar Nijdam heeft echter niet meteen vertrouwen in dat overleg. "Ik hoop dat ze dan met een oplossing komen, maar met deze overheid weet je het nooit", zegt hij.

De badmeester heeft tot 1 april de tijd om met een oplossing te komen, voordat het zwembad in Akkrum moet sluiten. Het ministerie laat weten in contact te blijven met de bonden en informeert de Tweede Kamer in november over mogelijke extra steun.

audio-play
Nijdam vertelt wat een sluiting zou betekenen voor het dorp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.