Scholen in krimpgebieden krijgen de komende jaren te maken met veel minder leerlingen. In plaats van elkaar weg te concurreren, moeten de scholen meer gaan samenwerken. Minister Slob van Onderwijs roept schoolbesturen op te kiezen voor samenwerking, om er zo voor te zorgen dat leerlingen goed onderwijs kunnen blijven volgen.
In het voortgezet onderwijs zijn er dit jaar al 10.000 scholieren minder dan vorig jaar. In 2030 zullen er zelfs ruim 113.000 leerlingen minder zijn. Dat schrijft de minister van Onderwijs in een brief aan de Tweede Kamer. In sommige gebieden gaat het zelfs om een daling van dertig procent.
Scholen die te maken krijgen met krimp gaan nog te vaak de concurrentie aan met omliggende scholen. "Op de lange termijn is dat niet houdbaar. Het geld wordt dan besteed aan concurrentie, terwijl het juist keihard nodig is om goed onderwijs aan een slinkende groep kinderen te bieden", aldus de minister. Samenwerken is wat hem betreft de oplossing. “Alleen als iedereen de handen ineen slaat, kunnen we ervoor zorgen dat kinderen overal in Nederland op een redelijke afstand van hun huis naar een school kunnen die bij hen past.”
Groningen als voorbeeld
In Groningen zitten de schoolbesturen al langer met elkaar aan tafel om te kijken waar ze kunnen samenwerken. Zo kan het gebeuren dat de ene school door de andere wordt overgenomen, in goed overleg. Een voorbeeld is Veendam. Per 1 augustus neemt de Winkler Prins school de Ubbo Emmius school over en komt het schoolgebouw van de Ubbo Emmius leeg te staan.
“Natuurlijk vonden sommige docenten en ouders dat jammer. We zijn een kleine school en sommige leerlingen hebben daar ook bewust voor gekozen. We krijgen echter te maken met krimp en als we niet samengaan met Winkler Prins, hebben we straks te weinig leerlingen om open te blijven”, aldus bestuurder Gerard van Vliet.
'Verschraling van het onderwijsaanbod voorkomen'
Ferdinand Vinke, bestuurder van Winkler Prins, benadrukt dat het zorgvuldig is voorbereid en dit een traject is dat met iedereen goed is besproken. “Zoals met de medezeggenschapsraad, ook daar is het uiteraard besproken.”
De minister moedigt dit soort initiatieven aan. “Nu is er nog geen sprake van een verschraling van het onderwijsaanbod en dat moeten we in de toekomst ook echt voorkomen.”
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.