De politieman die vorig jaar de 17-jarige Rishi doodschoot, moet zich verantwoorden voor de rechter. Het Openbaar Ministerie verzwaarde vandaag de tenlastelegging naar moord om de familie van de jongen tegemoet te komen. De strafrechter gaat zich de komende weken buigen over de veroordeling. Maar hoort een politieman wel in het strafrecht thuis?
Bijna vijftien jaar lang heeft een vervolging van een agent niet tot een veroordeling geleid. Tot dat dit jaar ineens twee agenten werden veroordeeld voor een vuurwapenincident. Zij gaan nog in hoger beroep. Naast de zaak van vandaag, heeft het OM ook besloten twee andere dienders te vervolgen voor hun vuurwapengebruik.
Politieonderzoeker Jaap Timmer vindt dat deze zaken niet bij de strafrechter horen. Hij ziet meer plek voor toetsing van dit soort incidenten bij een tuchtrechter. Vanavond in EenVandaag: Jaap Timmer, politieonderzoeker verbonden aan de VU Amsterdam. Jan en Tineke Koomen, zij verloren hun zoon Michael Koomen nadat hij in mei 2011 werd neergeschoten door een agent in Amsterdam. Begin 2014 wordt besloten of de agent die Michael neerschoot alsnog wordt vervolgd.
OM: 'Agent die Rishi neerschoot niet vervolgen'
De agent die de 17-jarige Rishi Chandrikasing doodschoot op het Haagse station Hollands Spoor, moet worden ontslagen van iedere rechtsvervolging. Dat stelde aanklager Wouter Bos maandag bij de rechtbank in Den Haag. De agent heeft terecht ,,aanhoudingsvuur gebruikt''.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.