Een verzameling schilderijen én een complete nieuwe vleugel aan het museum. Dat krijgt het Singermuseum in Laren van de familie Blokker, van de gelijknamige winkelketen. De schenking is tientallen miljoenen waard. Het museum is in de wolken. "Dit is echt een onvergetelijke dag. U kunt zich voorstellen hoe ongelooflijk blij wij zijn met dit geschenk. Het is eigenlijk een enorm cadeau voor alle kunstliefhebbers van Nederland", aldus het museum in een reactie.
Iets dergelijks overkwam het Westfries Museum in Hoorn vorig jaar, na het overlijden van een inwoner van Heemstede. Die schonk honderden kunstvoorwerpen en 1,7 miljoen euro aan het museum. "Toen ik de brief van de notaris onder ogen kreeg, heb ik wel even de nullen geteld", blikt directeur Ard Geerdink terug op vorig jaar. "We wisten wel dat we kunstvoorwerpen zouden krijgen, maar niet dat er ook nog een heel groot geldbedrag aan verbonden zou zijn."
Stichting, sponsoring en crowdfunding
Het normale jaarlijkse budget voor aankopen schommelt rond de 20.000 euro, vertelt Geerdink. Dat vult het museum aan met geld uit een stichting, door sponsoring en door crowdfunding. "We hebben sinds vorig jaar een paar kleine zaken gekocht. We willen niet al te gretig zijn met aankopen, want dan weet je zeker dat je de hoofdprijs betaalt."
In juni zal een deel van de collectie van schenker Frans de Cocq- l’Armandville voor het eerst te zien zijn voor bezoekers, kondigt Geerdink aan. Dat gebeurt bij de tentoonstelling ‘Lage Landen’, dat het landschap als verbindend thema heeft.
Luister & lees ook
1,7 miljoen: een unicum
Een schenking zoals die van vorig jaar was het museum nog niet eerder overkomen. Regelmatig krijgt het Westfries Museum schenkingen uit collecties van particulieren, maar 1,7 miljoen cash was een unicum. "Je kunt niet rekenen op schenkingen, je kunt er geen beleid op maken. Maar als de subsidiekraan dichtgaat, worden particulieren schenkingen wel belangrijker", zegt Geerdink
Rijke particulieren kapen op veilingen vaak mooie kunst weg voor de neus van musea. Gelukkig ziet Geerdink die kunst soms ook weer terugkomen. "Een generatie die een goed leven heeft gehad komt nu op een leeftijd waarop ze zich afvragen: waar kan onze verzameling heen, als de kinderen er niet zo’n belangstelling voor hebben. Zij zoeken een plek waar de verzameling terechtkan en waar misschien hun naam er ook nog aan verbonden kan blijven."
Het Singer Museum krijgt een collectie schilderijen van de Blokker-familie plus het benodigde geld om een extra vleugel aan het museum te bouwen. De collectie schilderijen staat bekend onder de naam ‘Nardinc-collectie’, en is vernoemd naar het landhuis van de familie.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.