Beter een goede buur dan een verre vriend, luidt het spreekwoord. Nederland is een echt burenland, maar wat als het misgaat? Op tv biedt de Rijdende Rechter uitkomst, maar kan niet overal te gelijk zijn. Het is tijd voor landelijke introductie.
Op tv is de Rijdende Rechter al bijna 25 jaar een fenomeen. Een onafhankelijke, juridische partij bemiddelt in allerlei burenconflicten. En hij heeft inmiddels school gemaakt. In onder andere Noord-Nederland, Rotterdam en Den Haag liepen het afgelopen jaar proeven met een echte rijdende rechter die ter plekke bij mensen thuis uitspraak doet over de plek van de schutting of het kappen van een boom. Betrokkenen betalen volgens het plan elk een klein bedrag aan griffiekosten en voeren, net als in het tv-programma, zelf het woord.
Bindend, betaalbaar, bereikbaar
Uit onderzoek van EenVandaag blijkt er ruime steun te zijn voor een buurtrechter. 65 procent van de ondervraagden ziet dit wel zitten, tegenover 12 procent die het een slecht idee vindt.
Ook mensen die recent in een burenruzie verwikkeld waren ontvangen dit plan met open armen: 61 procent is daar voor. De betaalbaarheid, bereikbaarheid en de voor de wet bindende uitspraak spreekt deze groep aan.
'Politie komt elke week langs, maar kan niets doen'
Zeker voor mensen die alle andere mogelijkheden hebben uitgeput zou dit een uitkomst zijn: "Ik ben bij alle instanties geweest. De politie komt hier elke week maar kan niets doen. Advocaat ingezet, brieven geschreven, via de gemeente in gesprek met de buurman. Na 10 jaar geen enkel effect."
"Hij lacht je gewoon uit en weet dat er niets gebeuren gaat", zegt iemand machteloos. Dit panellid is niet de enige, zo blijkt uit het onderzoek: "De gemeente stuurt handhaving langs, die moeten iets op heterdaad vinden. De woningstichting stuurt een brief waarin de buren gesommeerd worden maatregelen te treffen en daarmee is de kous af voor die instanties."
Burenruzie op te lossen met rijdende rechter
Mensen verwachten dat binnen de huidige mogelijkheden een rijdende rechter effectiever is. Van de mensen die recent in een hachelijke situatie kwamen met hun buren denkt de helft (51 procent) dat het opgelost kon worden met behulp van een rijdende rechter. Een panellid daarover: "Juist door het laagdrempelige en het bindende karakter lijkt het me beter werken dan andere manieren."
En een ander: "Ik heb de wet nageslagen en weet dat ik in mijn recht sta. Maar helemaal naar de rechter stappen vind ik te veel gedoe en maakt het veel te groot." Als het kortom aan ruziënde buren ligt, wordt de rijdende rechter zo snel mogelijk werkelijkheid. Wie weet viert het tv-programma haar jubileum met een landelijke introductie.
Over dit onderzoek
Aan dit onderzoek, gehouden van 19 juli tot en met 6 september 2019, deden 27.738 leden van het Opiniepanel mee. De resultaten zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, burgerlijke staat, stemgedrag en spreiding over het land.
Lees ook
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.