Rijtjeshuizen, straatbarbecues en buurtapps: Nederland is een burenland. Maar met meer dan vijfhonderd inwoners per vierkante kilometer is het druk. Gevolg is veel overlast en zelfs ruzie. Hoe goed is het contact tussen buren anno 2019 eigenlijk?

EenVandaag deed onderzoek onder ruim 27.000 leden van het Opiniepanel. Daaruit blijkt dat de helft van de ondervraagden (52 procent) wel eens overlast heeft ervaren van buren en dat één op de vijf (19 procent) in de laatste 3 jaar verwikkeld is geraakt in een heuse burenruzie.

Geluidsoverlast, scheldpartijen en rommel of stank

Verreweg de meest voorkomende aanleiding voor deze burenruzies is geluidsoverlast, maar ook verstoorde communicatie en rommel of stank zijn veel genoemde oorzaken. Panelleden beschrijven hoe snel een kleine ergernis of woordenwisseling uitmondt in bedreigende situaties.

"Ik deed een rustige en nette manier m'n beklag over geluidsoverlast bij mijn buurman, maar werd de dag erna met een honkbalknuppel bedreigd. Na een rechtszaak en een veroordeling is de buurman weer vrij en gaan de pesterijen door", vertelt iemand in het onderzoek. En een ander: "Voor de zoveelste keer werden wij wakker van lawaaioverlast. Toen mijn vriend naar buiten liep en bij hen aanbelde om aan te geven dat dit echt niet kon, werd hij door de buurman uitgescholden en aangevallen met een tafelpoot."

Lees ook

Toen mijn vriend naar buiten liep en bij hen aanbelde om aan te geven dat het lawaai echt niet kon, werd hij door de buurman uitgescholden en aangevallen met een tafelpoot.

Weinig hoop op verzoening

Bij de grootste groep ondervraagden (45 procent) in een conflict is de burenruzie nog harde realiteit en is er weinig optimisme over het begraven van de strijdbijl.

De meeste mensen (56 procent) denken dat de burenruzie niet kan worden opgelost. Eenderde (35 procent) denkt van wel, maar noemt een wel heel drastische oplossing voor het conflict: verhuizen.

'Buurtoma' Ria Muller zag de buurt achteruit gaan, maar zette zich vrijwillig in om buurtbewoners in de Bennekel in Eindhoven bij elkaar te krijgen.

Schuld ligt vrijwel altijd bij de ander

Opvallend is ook hoe weinig mensen de hand in eigen boezem steken als het gaat om de schuldvraag. Slechts 1 procent van de ondervraagden in een burenruzie legt die schuld vooral bij zichzelf. 84 procent houdt de ander verantwoordelijk en 9 procent vindt dat zowel de buren als zijzelf schuld hebben.

Lees ook

info

Over dit onderzoek

Aan dit onderzoek, gehouden van 19 juli tot en met 6 september 2019, deden 27.738 leden van het Opiniepanel mee. De resultaten zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, burgerlijke staat, stemgedrag en spreiding over het land.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.