Uit cijfers van het EenVandaag Opiniepanel blijkt dat ruim driekwart (77 procent) niet gelooft dat hij erop vooruit gaat in 2019, ondanks de optimistische begroting van het kabinet. “Dus is het eerst zien, dan geloven”, volgens minister-president Mark Rutte. Toch begrijpt hij ook het wantrouwen bij mensen. Dat zegt hij in een exclusief interview tegen EenVandaag.
Volgens de koopkrachtplaatjes krijgt iedereen er 1,5 procent bij. Vorig jaar werden er ook rooskleurige koopkrachtplaatsjes verspreid, maar viel het uiteindelijk toch tegen. De vraag is in hoeverre dat nu ook het geval zal zijn. Rutte is en blijft optimistisch. “Vorig jaar hadden we geen lastenverlichting en moest de koopkrachtgroei komen uit hogere CAO-lonen. Nu zie je dat CAO-lonen meer stijgen en dat we per 1 januari ook een forse lastenverlichting doorvoeren. Dat is een politiek besluit en ik ga ervan uit dat het een meerderheid krijgt”, aldus Rutte.
Verder begrijpt hij het wantrouwen bij mensen. "Ik beloof iets en als mensen zeggen: eerst zien en dan geloven, dat begrijp ik. Maar in 2016 hebben we de belastingen flink verlaagd en toen zag je ook een behoorlijke koopkrachtstijging. Als de overheid zelf een maatregel neemt door de lasten te verlagen zoals nu, dan werkt dat meteen door”, denkt Rutte.
Miljoenennota goed beeld van Nederland
Volgens Rutte laat de Miljoenennota een goed beeld van Nederland zien. "Maar Nederland is geen eiland. Ook buitenlandse ontwikkelingen hebben daar invloed op. De economische groei kan tegenvallen door bijvoorbeeld een Brexit, maar dat hebben we ook in de Miljoenennota opgenomen. We moeten maatregelen nemen om te zorgen dat onze overheidsfinanciën zo goed zijn, en dat zijn ze nu, zodat als er schokken komen uit het buitenland, we die kunnen opvangen."
Weinig geloof koopkrachtcijfers kabinet
Ruim driekwart (77 procent) gelooft niet dat hij erop vooruit gaat in 2019 ondanks de optimistische begroting van het kabinet. Slechts 17 procent vertrouwt het kabinet daar wel op. Vooral mensen met een lager inkomen zijn pessimistisch over hun persoonlijke koopkrachtplaatje van volgend jaar. Dat blijkt uit het jaarlijkse Prinsjesdagonderzoek van EenVandaag onder bijna 25.000 deelnemers van het Opiniepanel.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.