Nederland windmolenland: als het aan de overheid ligt, wordt het aantal windturbines verdubbeld. Lang niet iedereen is blij met deze groene energie. Bewoners hebben last van de megamolens, die soms hoger zijn dan de Euromast.
Op dit moment is 4 procent van de Nederlandse energie duurzaam, terwijl het Europese gemiddelde op 20 procent ligt. De overheid heeft daarom besloten dat Nederland een inhaalslag moet maken en toe moet groeien naar 16 procent duurzame energie in 2020.
Om dat te realiseren heeft de overheid elf plekken aangewezen die geschikt kunnen zijn om windmolens te plaatsen. Daarnaast moeten provincies zelf extra gebieden aanwijzen om de milieuvriendelijke doelstelling te halen. "Al die plekken zijn essentieel voor een schoon en groen Nederland. Anders blijven we het vuilste jochie van Europa," zegt hoogleraar windenergie Gerard van Bussel vanavond in EenVandaag.
Tot 30 mei kan iedereen nog bezwaar maken tegen de elf gebieden. Dat kan hier. En dat gaan organisaties en buurtbewoners zeker doen, want windturbines verpesten weidse, oud-hollandse landschappen meent Jacco Spil, voorzitter van het toeristisch platform Medemblik. In Medemblik staat een tweehonderd meter hoge windmolen, de hoogste van Europa. De kans bestaat dat extra windturbines daar vlak naast komen. "Plaats ze op zee of ver in de polder, waar niemand woont," zegt Spil.
Naast horizonvervuiling is geluidsoverlast een ander vaak gehoord argument tegen windmolens. Michael Nissenbaum, een Amerikaanse radioloog, deed onderzoek naar slaapgebrek door windturbines en geconcludeerd dat windturbines binnen 1500 meter van huizen "schadelijke effecten op de gezondheid zullen hebben." Lees hier een interview met Nissenbaum.
EenVandaag gaat op bezoek bij Peter Bes. Hij woont 240 meter van een windturbine en heeft zijn tuin compleet laten overwoekeren om het "gekmakende" geluid te verminderen.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.