Rusland moet de bemanning van de Arctic Sunrise en het schip op borgtocht vrijlaten. Tot die uitspraak kwam het Internationaal Zeerrechttribunaal in Hamburg vandaag. Het tribunaal heeft de borgsom die Nederland moet betalen op 3,6 miljoen euro gesteld.

Rusland moet de bemanningsleden en het schip toestaan het land direct te verlaten. 29 van de 30 bemanningsleden zijn al op borgtocht vrij, maar mogen Sint-Petersburg niet verlaten in afwachting van de strafzaak. De Arctic Sunrise ligt nog aan de ketting.

Volgens het tribunaal had Rusland toestemming aan Nederland moeten vragen voordat het de Artic Sunrise enterde. Het tribunaal benadrukte de noodzaak voor een beslissing, aangezien de bemanning gevangen moet zitten gedurende de zaak en omdat de Arctic Sunrise onderhoud nodig heeft. Het is niet duidelijk of Rusland zal gehoorzamen aan de uitspraak van het tribunaal.

Nederland had bij het Internationaal Zeerrechttribunaal geëist dat de bemanning van de Arctic Sunrise zou vrijkomen, dat het schip van de ketting zou gaan en dat Rusland zou afzien van verdere vervolging.

Arrestatie

Het schip van Greenpeace, de Arctic Sunrise werd 19 september geënterd tijdens een protestactie bij een Russisch olieplatform. Alle dertig bemanningsleden werden gearresteerd. Onder de gearresteerde actievoerders zijn twee Nederlanders: de campagneleidster Faiza Oulahsen en chef machinekamer Mannes Ubels. Zij werden vandaag op borgtocht vrijgelaten.

Vandalisme

De bemanningsleden van de Arctic Sunrise werd in eerste instantie piraterij ten laste gelegd, hiervoor kun je in Rusland 15 jaar gevangenisstraf krijgen. Later werd dit gewijzigd in vandalisme, goed voor zeven jaar cel.

Zeerechttribunaal

Nederland besloot eind oktober naar het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg te stappen om de bemanning vrij te krijgen. De Arctic Sunrise vaart onder de Nederlandse vlag. Het Zeerechttribunaal doet uitspraken die normaliter bindend voor aangesloten landen. Rusland besloot echter het tribunaal in deze zaak niet te erkennen, omdat het om een conflict gaat dat de nationale soevereiniteit betreft en kwam niet opdagen bij de zitting.

De Russische president Poetin sprak gisteren wel woorden van steun uit voor de Greenpeace-activisten. Hij zei dat ze genade verdienen, omdat ze voor een nobel doel actie voerden.

Kijk een eerdere uitzending en verschillende interviews rechtsboven op deze pagina terug.

update
clock 22-11-2013 17:02

Rusland: Tribunaal onbevoegd

Het Internationaal Zeerechttribunaal heeft niet de bevoegdheid om over het opbrengen van de Arctic Sunrise en opvarenden te oordelen. Dat staat in een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou. Het reageert op de uitspraak van het tribunaal dat Rusland het schip en de opvarenden moet vrijlaten, zolang de arbitragezaak die Nederland heeft aangespannen tegen Rusland niet voorbij is. Het ministerie wijst erop dat Rusland in 1997 het zeerechtverdrag van de Verenigde Naties slechts gedeeltelijk heeft ondertekend. Het land erkent geen besluiten die de nationale soevereiniteit aantasten. Bovendien hebben het schip en de bemanning de internationale en Russische wetgeving geschonden, aldus het ministerie. De Russische regering zal het oordeel van het tribunaal onderzoeken en later met een uitgebreide reactie komen, zo laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. (ANP)

audio-play
Nederlandse Greenpeace-activisten langer vast

audio-play
Liesbeth van Tongeren

audio-play
Campagneleider Faiza Oulahsen

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.