Bomen op de weg, uitgevallen treinen en daken die wegwaaien. Twee, mogelijk drie doden. De storm die over Nederland raasde is niemand ontgaan. Ook Schiphol ondervond hinder. Tot nu toe zijn zeker 260 vluchten geannuleerd, vooral vluchten van en naar Europese bestemmingen. Het vliegverkeer lag korte tijd zo goed als helemaal stil. Slechts heel incidenteel kon er geland en vertrokken worden.
Doron Sajet, Schipholverslaggever van RTV Noord Holland, stond vanmorgen al vroeg langs het vliegveld. Hij stond vlakbij de Buitenveldert-baan, de enige baan die open was. "We hebben veel go-arounds en doorstarts gezien. Er waren winduitschieters van zeker 215 km per uur."
Cirkel
De situatie is uiteraard heel lastig voor reizigers. Om die reden werkt Henk Hesselink, van het Netherlands Aerospace Center, al jaren aan een plan om het vliegveld beter uit te rusten voor stormsituaties. Volgens hem heeft het louter voordelen als de start- en landingsbanen rond zouden zijn en als een cirkel om de luchthaven heen zouden liggen. Met een dergelijke baan kunnen vliegtuigen in alle windomstandigheden goed landen, met grote voordelen: minder lawaai en minder vertragingen bij storm.
Deze 'oneindige landingsbaan' is een strook asfalt om een luchthavengebouw heen met een diameter van 3,5 kilometer en een totale lengte van 10 kilometer. Per keer kunnen hier drie grote vliegtuigen starten of landen. Het plan van Hesselink werd opgepikt door internationale media en een animatie van het project bij de BBC werd in twee dagen tijd meer dan 50 miljoen keer bekeken.
'Een enorme puzzel'
Vliegtuigexpert Menno Baksteen vindt het een origineel idee. Toch zitten er volgens hem wat haken en ogen aan. "Het is heel complex. Je hebt namelijk niet alleen te maken met de situatie op de grond. Je moet ook de aanvliegroutes inpassen in de omgeving. En met druk verkeer moet je dat heel nauwkeurig doen. Dat is ook bij Schiphol een enorme puzzel." Daarnaast komt het volgens Baksteen niet vaak voor dat de wind er zo sterk dwars opstaat: "Schiphol wordt niet beperkt door de harde wind, maar door de dwarswind. En dat komt heel weinig voor. Zo’n ronde baan is een enorme investering, maar je verhoogt de capaciteit nauwelijks."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.