Nederlandse agenten moeten worden uitgerust met een bodycam, een lichaamscamera op het uniform die alles filmt. Daarvoor pleiten vandaag politievakbond ACP en hoogleraar Politiestudies en Veiligheidsvraagstukken Bob Hoogenboom.
De camera heeft volgens hen een disciplinerende werking op zowel agent als arrestant en verschaft direct duidelijkheid in het geval van incidenten. De Nationale Politie evalueert op dit moment een pilotproject met de bodycam. Volgens Peter van den Ende, programmamanager Sensing van de Nationale Politie, zijn de eerste uitkomsten positief.
In de Verenigde Staten en Londen wordt op dit moment versneld de bodycam ingevoerd, na discussies over politiegeweld. Ook in Nederland zijn de afgelopen tijd incidenten geweest met openbare orde en veiligheid. In Den Haag kwam deze zomer een arrestant om het leven tijdens zijn aanhouding en op internet wemelt het van de filmpjes waarin agenten worden beschuldigd van politiegeweld of discriminatie.
Om een tegengeluid te geven willen agenten nu graag een bodycam dragen.
Is landelijke invoering inderdaad een goed idee? Wat zijn de haken en ogen? Veranderd de rechtspraak door de beelden?
Hulpmiddel
'De bodycam moet eerder vandaag dan morgen ingevoerd worden bij de Nederlandse politie. Op grote schaal'. Dat zegt hoogleraar Politiestudies en Veiligheidsvraagstukken aan de Vrije Universiteit te Amsterdam Bob Hoogenboom. 'Je controleert het optreden van de politie, maar kunt ook direct context bieden als er na smartphone beelden vragen komen. Het werkt twee kanten op’.
Politievakbond ACP ziet veel voordeel in het gebruik van de bodycam. “Met name als technisch hulpmiddel kan het ontzettend goed werken. Onze achterban is daar dan ook voor. Waar we wel op moeten letten is wanneer die beelden naar buiten worden gebracht door politie, want het kan de rechtsgang beïnvloeden".
Pilot
De Nationale Politie experimenteert al enkele jaren met bodycams, en onlangs is er in Den Haag een nieuwe pilot afgerond. Peter van den Ende, programma manager Sensing van de Nationale Politie: ‘De eerste resultaten zijn positief, we zijn enthousiast. Het past natuurlijk ook heel erg in dit tijdsbeeld. De bodycam kan een belangrijke meerwaarde hebben’.
Onderzoek
Eind vorig jaar werd voor het eerst een wetenschappelijk onderzoek naar de bodycam gepubliceerd. Uit een test door de Universiteit van Cambridge bleek dat agenten die camera's droegen 59 procent minder geweld toe pasten en dat het aantal officiële klachten tegen agenten verminderde met 87 procent.
In Radio EenVandaag reageren Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP, criminoloog Tom van Ham van Bureau Beke en Peter Siep, onderzoeker bij het Center for Public Innovation van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.