Experts zijn het er over eens dat er een zware aardbeving komt in Groningen. Alleen is niet bekend wanneer. Dat kan morgen zijn of over tien jaar.

In het aardbevingsgebied in Noordoost-Groningen ligt het Chemiepark Delfzijl. Als die zware klap komt, wat zijn dan de gevolgen voor het Chemiepark en omwonenden?

Op het industrieterrein staat een chloorfabriek van AkzoNobel. Stel dat er door een aardbeving een vitale chloorleiding breekt? En wat als er een opslagtank met gevaarlijke chemische stoffen scheurt? 

De chemiefabrieken zijn niet gebouwd om zware aardbevingen aan te kunnen. Op de tekentafel is daar geen rekening mee gehouden. De chemiebedrijven zijn bezorgd en laten ingenieursbureau Grontmij onderzoeken hoe robuust de fabrieken zijn en wat voor extreme krachten de installaties kunnen hebben. Naast het Chemiepark ligt de Ommelanderzeedijk, deze dijk beschermt Delfzijl en het Chemiepark tegen het zeewater. 

Deze dijk is afgekeurd omdat het risico op een zware aardbeving simpelweg te groot is. De dijk moet versneld verstevigd worden, maar dat gaat volgens het waterschap Noorderzijlvest nog zeker drie jaar duren. 

Tot die tijd moeten de Groningers hopen dat het niet misgaat. EenVandaag spreekt met Harry Jasken van AkzoNobel, Berthold Berger van ingenieursbureau Grontmij, milieu-arts van de GGD Groningen Frans Duijm en burgemeester Emme Groot van Delfzijl. Hij heeft minister Henk Kamp twee jaar geleden gevraagd om duidelijkheid over de schokbestendigheid van het Chemiepark Delfzijl maar de burgemeester wacht al twee jaar op antwoord van de minister. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.