Geen gedoe met tanken of het vinden van een oplaadpaal bij een lege accu. Dat zijn, onder meer, de voordelen van een auto die volledig rijdt op zonne-energie.
Lex Hoefsloot houdt zich bezig met de ontwikkeling van zo’n auto. Hij is een van de grondleggers van het solarteam in Eindhoven. Het team won meerdere keren de Solar Challenge in Australië. "Waar je vooral naar moet kijken, is hoe ver je kan komen op de zon per dag. In Australië kom je natuurlijk ontzettend ver. Wij zijn heel erg aan het sleutelen geweest de afgelopen jaren om te kijken hoe ver je komt op Nederlandse zon."
Zonne-auto is dichtbij
De komst van de auto op zonne-energie is dichtbij, volgens Hoefsloot. In 2020 moet de personenauto op de markt komen. “Het zal eerst wel in een exclusieve markt zijn, dat betekent 119.000 euro voor één auto. Dat komt vooral omdat we op het randje van de technologie werken. We moeten veel technologieën gebruiken om tot dat punt te komen." De uitdaging is om zo lang mogelijk op de zonlicht te kunnen blijven rijden. "In Nederland kan je komen tot 70 tot 80 kilometer op een zonnige dag. Dat betekent dat je jouw hele woon- werkverkeer elke dag weer terug kunt laden.”
De auto rijdt nog niet volledig op zonne-energie. Naast de energie van de zon, moet de auto ook elektrisch opgeladen worden. "Wij kunnen hier niet volledig op de zon rijden, omdat er in Nederland simpelweg niet veel zon is. In Zuid-Europa zit je op een punt waar je elk jaar ongeveer 15 duizend kilometer rijdt en dat van de zon weer terugkrijgt." In Nederland spelen de seizoenen een duidelijke rol. "Dat betekent dat je in de zomer in Nederland anderhalve maand niet hoeft op te laden en in de winter moet je eens in de twee weken aan een laadpaal.”
'Het moet een bijzondere auto zijn'
Het bufferen en opslaan van zonne-energie blijkt nog steeds een lastige opgave. "Op dit moment is er nog geen concrete technologie die dat kan doen, maar het zou best kunnen dat over tien jaar een technologie opduikt die dat mogelijk maakt."
Inmiddels zijn er onder voorbehoud al vijftig auto’s verkocht. Samen met een team van tachtig man wordt er gewerkt aan de auto. "Onze historie zit in de Solar Challenge en de kennis daarvan gebruiken we nu om de technologie te ontwikkelen voor een auto voor de markt: de Lightyear One." Dat doet het team niet alleen. "We werken daarbij veel samen, bijvoorbeeld met Duitse engineering bureaus en Italiaanse ontwerpers om ervoor te zorgen dat het echt een bijzondere auto is."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.