Zondag al moeten de Grieken stemmen tijdens het referendum. Het valt me overal in Athene op dat veel Grieken geen idee hebben welke gevolgen hun ja- of nee-stem zal hebben. Het land wordt intussen wel steeds meer in tweeën gespleten.
Het is een duivels dilemma dat premier Tsipras en zijn minister van Financiën Varoufakis aan hun burgers hebben voorgelegd. De Grieken moeten binnen een week beslissen of ze voor of tegen een plan zijn waar vijf maanden lang over is onderhandeld. De Griekse regering heeft een simpele website in elkaar laten knutselen met daarop wat informatie. Daar moet de gemiddelde Griek het mee doen.
Als ik met een van de campagneteams door de stad loop wordt al snel duidelijk hoe het referendum leeft. Af en toe ontstaat er een verhitte discussies tussen voor- en tegenstanders. ‘Jullie zijn gewoon fascisten.’ roept een van de campagneleden van het ja- kamp naar een groepje jongeren op een terrasje dat zich niet op andere gedachten laat brengen.
De discussies ontsporen al snel. Niet alleen tussen de ja- en nee stemmers maar ook in de kampen onderling. Iedereen denkt anders over de consequenties van een ja- of nee stem maar eigenlijk weet niemand het zeker. Het zorgt ervoor dat er steeds meer mensen zijn die niet weten of ze überhaupt wel willen stemmen.
Op het plein voor het parlement ontmoet ik de 36-jarige Eleni Samatoukou. 'Ik vind dat ik zou moeten stemmen, maar ik doe het niet', vertelt ze me. Ze is niet de enige. Restauranteigenaar Dimitri blijft ook thuis. 'Ze kunnen niet van mij verwachten dat ik op zoiets ingewikkelds een simpel ja of nee zeg.'
Tijdens een zitting van de Griekse Raad van State proberen bezorgde burgers het referendum vrijdagmiddag zelfs te laten verbieden. Het zou in strijd zijn met de grondwet en te snel georganiseerd zijn maar de rechter beslist anders.
‘Het is catastrofaal.’ zegt Nicos Alivizatos van de Universiteit van Athene. Vanuit zijn werkkamer om de hoek bij het parlement volgt hij de ontwikkelingen op de voet. Bij een kop koffie verzucht hij: ‘Het land wordt alleen maar verder in tweeën gespleten.’ Ook hij noemt het ‘onbegrijpelijk’ dat de regering in zo’n korte tijd het referendum heeft georganiseerd.
In televisietoespraken maar ook op twitter schuiven premier Alexis Tsiprias en zijn minister van Financiën Varoufakis intussen al dagen consequent alle bezwaren aan de kant. Tsipras noemt zijn referendum nog steeds een 'overwinning voor de democratie'.
Maar in aanloop naar zondag rijst bij mij steeds meer de vraag hoe democratisch dit haastig georganiseerde referendum is. Als er gestemd wordt zonder de juiste informatie, wint uiteindelijk niemand en zijn de Grieken verdeelder dan ooit. De meeste polls voorspellen nu al eeqn nek aan nekrace. En zelfs als een van de twee kampen duidelijk wint ben ik bang dat het het eerder een 'pyrrusoverwinning' zal zijn dan echte winst.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.