Een stokstaartje of stinkdier is niet geschikt als huisdier, zou je denken. Maar influencers op social media scoren er duizenden likes mee. En dat merkt Stichting AAP. Het afgelopen jaar kreeg ze een recordaantal meldingen over exotische huisdieren.

Wat hebben Jill de eekhoorn, Juniper de Vos en Pumpin de wasbeer met elkaar gemeen? Op social media zijn het enorme sterren. Wereldwijd zien honderdduizenden volgers hoe deze wilde dieren worden gehouden als huisdier. Een wasbeer die op de bank ligt te slapen of een eekhoorn die een knuffel krijgt, het ziet er inderdaad schattig uit.

Gedrag kopiëren

Ook Nederlandse Instagramaccounts als Pip the otter (110.000 volgers) en Gabs Wildebras en zijn 21 wilde dieren (14.100 volgers) zijn razend populair. De effecten daarvan merkt Stichting AAP, die exotische zoogdieren in Nederland opvangt: "Mensen kopiëren het gedrag van influencers. En dat gaat zover dat ze dezelfde dieren als huisdier willen houden", zegt directeur David van Gennep.

Lees ook

Mensen worden aangestoken door wat ze op social media voorbij zien komen, zegt Van Gennep. "Als influencers met veel volgers kleinklauwotters posten op social media, zie je dat die vervolgens populair worden als huisdier. Vervolgens zijn suikereekhoorns een rage en gebeurt hetzelfde. En dat is ongewenst, want zo komen deze dieren in een omgeving terecht waar ze helemaal niet thuishoren."

Alleen de schattige kant

Het afgelopen jaar kreeg stichting AAP 82 reddingsverzoeken van baasjes van exotische huisdieren. Al jaren neemt dat aantal toe. 5 jaar geleden kwamen er 27 van dit soort verzoeken binnen, een stuk minder dus. Volgens Van Gennep komt dit door social media.

Lees ook

"Op de filmpjes online zie je alleen de leuke, schattige kant van de beesten. Maar onbezonnen mensen, die de dieren vervolgens kopen, weten niets over het gepiep van de dieren, de penetrante geur, het vervelende voedselzoekgedrag, hoe ze je behang en vloerbedekking kapot maken. Na 2 maanden zijn ze het zat en verkopen ze de dieren door, of komen ze in de opvang terecht. Dat is voor de baasjes en voor de dieren niet leuk."

Huis- en hobbydierenlijst

Het ministerie van Landbouw werkt al jarenlang aan een huis- en hobbydierenlijst. Daarop komen de dieren te staan die we als huisdier mogen houden. De meeste Europese landen hebben al zo'n lijst. Na de zomer moet de lijst ook in Nederland af zijn.

Van Gennep ziet die lijst liever vandaag dan morgen verschijnen: "Het aantal aanvragen bij ons rijst de pan uit. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Het zal alleen nog maar meer worden zolang meer van dit soort filmpjes gepost worden."

audio-play
Bekijk hier de reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.